Umesto trajekta biće most dužine od 1km u Bokokotorskom zalivu

Umesto trajekta biće most dužine od 1km u Bokokotorskom zalivu

Vlada Crne Gore konačno je donela odluku o građevini u zalivu. Gradnja počinje dogodine i koštaće 140 miliona evra.

Dileme više nema: obale Boke Kotorske spajaće most, a ne tunel.

foto: Urban City, jul 2015.
foto: Urban City, jul 2015.

Ovo je minulog vikenda saopštio ministar saobraćaja u Vladi Crne Gore Osman Nurković, naglasivši da će realizacija “projekta stoleća” početi tokom naredne godine. Ideja o gradnji tunela pod morem je odbačena, jer je njena realizacija mnogo skuplja, a postoje i drugi ograničavajući faktori za podzemno povezivanje hercegnovske i tivatske opštine.

Nurković je kazao da postoji veliko interesovanje investitora za gradnju mosta, koji skraćuje put oko Boke za tridesetak kilometara, jer se radi o objektu koji brzo vraća uloženi novac. Sadašnji proračuni stručnjaka kažu da će most sa zaobilaznicom oko Tivta koštati oko 140 miliona evra. Projekat je već urađen i slede neke manje dorade. Investitor će biti poznat nakon završetka međunarodnog tendera koji će biti raspisan.

foto: Urban City, jul 2014.
foto: Urban City, jul 2014.

Most koji će spojiti obale koje sada povezuju trajekti, biće dugačak oko 1.000 metara, visok 65 metara i imaće četiri kolovozne trake. Njegovom izgradnjom biće eliminisano “usko grlo” koje predstavlja saobraćaj trajektima, naročito u vreme glavne sezone, kada se u kilometarskim kolonama satima čeka za prelaz s jedne na drugu obalu između Lepetana i Kamenara. S druge strane ispod mosta će nesmetano ulaziti u kotorski zaliv i najveći prekookeanski brodovi.

Ideja o gradnji mosta prilično je stara, a o tom projektu se intenzivno priča u poslednjih 60 godina.

foto: Urban City, jul 2015.
foto: Urban City, jul 2015.

ČUVAR KOTORA

Verige su najuži deo (moreuz) od 250 metara, Bokokotorskog zaliva i nalaze se na spoju Tivatskog sa Risanskim i Kotorskim zalivom, između rtova Đinović i Đurić, brda Sveti Ilija. Naziv Verige je dobio iz vremena vladavine kralja Lajoša, koji je 1381. godine moreuz zaprečio lancima (verige-sindžir, lanac) kako bi onemogućio prodor venecijanskim galijama u Kotorski zaliv i napad na Kotor. Ovaj grad je bio pod mađarskim protektoratom. Sa obe strane zaliva, na rtu Đinović i Đurić, još uvek postoje ostaci zidina, kula-stražara.

foto: Urban City, jul 2014.
foto: Urban City, jul 2014.

KOMENTARIŠI