Unapređenje privrede u opštini Žabari: Gradi se postrojenje vredno tri miliona evra

Unapređenje privrede u opštini Žabari: Gradi se postrojenje vredno tri miliona evra

U industrijskoj zoni investitor gradi postrojenje za tretman neopasnog otpada, u kojem će u početku raditi 25 ljudi, a kasnije će taj broj biti povećan.

Da bi promenili „ličnu kartu“ opštine Žabari, koja spada u red slabo razvijenih, u lokalnoj samoupravi intenzivno rade na stvaranju uslova za nova zapošljavanja.

– Prioritet nam je formiranje industrijske zone i privlačenje investitora. Već je potpisan ugovor sa firmom „General Recycling“ iz Beograda, o izgradnji modernog postrojenja, vrednog tri miliona evra, za tretman neopasnog otpada ekološki prihvatljivom metodom zatvorene pirolize. U početku će u njemu raditi 25 ljudi, a taj broj kasnije će biti povećan – kaže za Novosti Jovan Lukić, predsednik opštine Žabari. Na razvoj privrede utiče se i preko podrške koju opština pruža poljoprivredi, jer su ovde najzastupljeniji ratarstvo, stočarstvo i voćarstvo.

Pojedine državne parcele date su u zakup na 30 i 40 godina za formiranje zasada voća i na taj način stvoreni su uslovi za zapošljavanje stalnih i sezonskih radnika.

-Stočarima smo obezbedili subvencije za nabavku umatičenih priplodih grla, a voćarima za podizanje novih zasada.

Poljoprivrednicima se pomaže i tako što ostvaruju popust od pet odsto u fabrikama koje se bave proizvodnjom poljoprivrednih mašina – ističe Lukić. Neophodan uslov z rad privrede jeste i dobra putna infrastruktura. U prethodnom periodu asfaltirano je više ulica u Žabarima i seoskim naseljima, uz uređenje atarskih puteva, i u ove radove uloženo je skoro 15 miliona dinara.

KOMENTARIŠI