Unapređivanje turističke ponude – Bicikle za turiste na Srebrnom jezeru

Unapređivanje turističke ponude – Bicikle za turiste na Srebrnom jezeru

Opština i ove godine planira niz razvojnih projekata u koje će uložiti oko 200 miliona dinara.

Opština i ove godine planira niz razvojnih projekata u koje će uložiti oko 200 miliona dinara.

 Reč je, mahom, o unapređivanju turističke ponude, izgradnji infrastrukture i pomoći roditeljima, a jedna od najvećih investicija će biti izgradnja sportske hale na Srebrnom jezeru. U ovaj projekat će biti uloženo 87 miliona dinara – računajući budžetska sredstva izdvojena u ovoj, ali i ona preneta iz minule godine.

– Za turiste na Srebrnom jezeru ćemo nabaviti bicikle za rekreaciju i za to je izdvojeno 150.000 dinara, a na istoj lokaciji planiramo izgradnju kišne kanalizacije i hidrantnog sistema, te adaptiranje sportskog kompleksa za košarku. Tartan podloga će koštati deset, a još tri miliona fudbalske svlačionice. U promociju, razvoj sporta i odbojku na pesku ćemo uložiti 48 miliona ili oko osam odsto budžeta, što je više i od proseka zemalja Evropske unije – kaže prvi čovek Velikog Gradišta Dragan Milić.

U planu je i druga faza radova na komunalnoj infrastrukturi. Posle vodoizvorišta u Ostrovu, vrednog četiri i po miliona evra, počinju radovi ka naseljima Kumane, Topolovnik, Kisiljevo, Rudarevo, Ostrovo, Carevac i Tribrode, koji će ukupno koštati 40 miliona dinara. Asfaltiranje puteva, kao i gradnja gasovoda trenutno se radi u Velikom Gradištu, Belom Bagremu i Požeženu.

Značajan iznos budžetskih sredstava izdvojiće se i za socijalna davanja.

– Za pomoć ugroženima, Centru za socijalni rad je dodeljeno 29 miliona, dok opština roditeljima za svako novorođeno dete isplaćuje 20.000 dinara i koš 50.000 ako je majka bez posla. Plaćamo užinu osnovcima i prevoz srednjoškolcima, te jednu povratnu kartu mesečno za studente – nabraja Milić i napominje da i svima onima koji sklope brak od lokalne samouprave sleduje 20.000 dinara.

SVE ZA OBRAZOVANjE

Najveća investicija u prosveti biće izgradnja nove zgrade OŠ “Miša Živanović” u Srednjevu, za šta je Ministarstvo prosvete odobrilo 12 miliona dinara, a opština će dodati milion i po – prvobitno planiranih za zamenu stolarije na staroj školi.

U obnovu fasade srednje škole uložiće se 250.000, te još 400.000 za nabavku računara i instaliranje video-nadzora. Još oko 2,3 miliona koštaće hidrantska mreža, kao zaštita u slučaju požara, a Ministarstvo prosvete finansira obnovu fasade starog dela zgrade.

KULTURA

Biblioteka “Vuk Karadžić” će dobiti dva miliona za obnovu fasade i stolarije, 450.000 za nabavku knjiga i 250.000 za klima-uređaje. Kulturnom centru su obećani nova stolarija, hidrantska mreža i gromobran, a Narodnom muzeju 200.000 za nabavku zbirke starog novca i računarsku opremu.

KOMENTARIŠI