Unicef: Deca izgubila više od 1,8 biliona školskih časova zbog korone

Unicef: Deca izgubila više od 1,8 biliona školskih časova zbog korone

Foto: Pixabay // ilustracija

Unicef je u sedištu UN u Njujorku, gde se održava generalna debata svetskih lidera, u okviru zasedanja Generalne skupštine UN, postavio displej-brojač na kojem se svake sekunde menjaju cifre, kako bi upozorio da su deca širom sveta izgubila do sada, prema podacima sa te table, ukupno 1,842 biliona školskih časova zbog korone i mera zatvaranja.

Predstavnici svih delegacija koje dolaze u Generalnu skupštinu UN prolaze pored table koja broji sate izgubljenog učenja “Nema vremena za gubljenje”

Postavljene su i prazne đačke stolice, a velikim slovima na platou ispred ulaza u zgradu ispisano je “Otvorite ponovo škole što je pre moguće”.

Na displeju je oko podneva u četvrtak u jednom trenutku bilo ispisano “Kovid 19 je koštao decu 1,841.997.790.043 časova”.

UNICEF na taj način poziva vlade da ponovo otvore škole.

Središnji deo instalacije je oblikovan tako da liči na tablu prazne učionice, koja se nalazi na Trgu za posetioce UN ispred zgrade Generalne skupštine.

Sat je brojač u realnom vremenu, koji prikazuje sve veći kumulativni broj sati učenja koje je svaki školarac u svetu izgubio i nastavlja da gubi od početka pandemije.

Praznu učionicu čini 18 klupa, po jedna za svaki mesec zbog poremećaja u obrazovanju izazvanih pandemijom.

KOMENTARIŠI