Foto: Pixabay // ilustracija

Komisija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) preporučila je danas upotrebu koktela antitela protiv kovida 19 koji su razvile kompanije “Regeneron” i “Roš” za pacijente sa visokim rizikom od hospitalizacije, kao i one koji su teško bolesni i koji nemaju prirodna antitela.

Ovaj tretman je u SAD dobio hitno odobrenje, pošto je privukao pažnju kada se prošle godine koristio za lečenje kovida kod tadašnjeg predsednika Donalda Trampa, prenosi agencija Rojters.

U Evropi se trenutno preispituje terapija, dok ju je Britanija odobrila prošlog meseca. U posebnom saopštenju, SZO je pozvala američku kompaniju “Regeneron” da snizi cene i ravnopravno distribuira tretman širom sveta, posebno u zemljama sa niskim i srednjim prihodom.

Upućen je poziv i drugim kompanijama da prenesu tehnologiju kako bi se pomoglo u izradi sličnih tretmana.

To su lekovi zasnovani na snažnim neutralizirajućim antitelima izvedenim iz ljudske plazme, koja je rafinisana do onih koje stvara jedna plazma ćelija i stoga ima sposobnost da prepozna i veže se za jedan epitop na domenu vezivanja za proteine virusnih šiljaka (RBD).

Sadašnja studija pokazuje rezultate koktela antitela o prevenciji i lečenju infekcije SARS-CoV-2 kod primata i farmakološke karakteristike ove formulacije u zdravoj nosnoj sluzokoži odraslih ljudi.

Oba antitela pojedinačno su pokazala visoko afinitetno vezivanje za protein spajk na različitim epitopima koji se nisu preklapali i locirali su se na prilično velikoj udaljenosti na suprotnim stranama RBD-a.

Koktel se vezuje za RBD sa 3.000 puta većim afinitetom od ACE2 receptora, i bilo koje od antitela snažno blokira vezivanje RBD.

KOMENTARIŠI