Uništavanje alergijske biljke ambrozije na teritoriji Požarevca – Doprinos ekologiji i zdravlju

Uništavanje alergijske biljke ambrozije na teritoriji Požarevca – Doprinos ekologiji i zdravlju

Uništavanje alergijske biljke ambrozije na teritoriji Grada Požarevca, kome se poslednjih godina pristupa veoma sistematično, daje doprinos ukupnom stanju životne sredine pošto se pojedine tretirane površine čiste i od svih vrsta otpada

Grad Požarevac je ove godine izdvojio trostruko više sredstava, zapravo tri miliona dinara, za mehaničko uništavanje ambrozije neposredno pred njeno cvetanje.

Foto: Urban City

Programom koji je sproveden tokom jula, avgusta i početkom septembra obuhvaćena su 42 hektara u Požarevcu i 25 hektara u Kostolcu. Vrlo bitno je naglasiti da su sve pokošene površine u Kostolcu u potpunosti očišćene i od otpada zahvaljujući radnicima koje je Gradska opština Kostolac angažovala preko javnih radova. Potom je sav prikupljeni otpad Javno komunalno preduzeće Komunalne službe transportovalo do deponijea čime je ostavljena potpuno ekološki čista sredina. Time su stvoreni osnovni preduslovi da se broj ljudi sa alergijom na polen ambrozije smanji, a životna sredina znatno unapredi.

Predsednik Štaba za sistematsko uništavanje ambrozije Dejan Rakić izjavio je da problema ima pošto opštine koje se graniče sa Gradom Požarevcem uglavnom ne uništavaju ambroziju, pa polen sa njihove teritorije vetar donosi na ovo područje i time se povećava koncentracija polena koji prouzrokuje zdravstvene probleme kod građana.

– Stalnim obilascima terena uočeno je da su neke površine, koje su predviđene ugovorom, pokošene od strane građana koji su se odazvali apelu Štaba i priključili akciji uništavanja ambrozije u svojoj okolini. Na taj način stvoreni su uslovi da se te površine zamene novim koje nisu bile primarno predviđene ugovorom, a time smo izašli mnogim drugim građanima u susret, koji su takođe bili ugroženi ambrozijom. Naravno, u vezi svake izmene, odluke su donošene na sednicama Štaba za sistematsko uništavanje ambrozije. Uvek naglašavam da je osnovna funkcija Štaba da edukuje i podiže svest građana o neophodnosti da ambroziju sami uništavaju ispred i oko svojih kuća, što se sve više dešava, na čemu se ovim putem zahvaljujem svim revnosnim stanovnicima, jer ambroziju možemo kontrolisati samo zajedničkim snagama.

Foto: Urban City

Obuhvaćene i seoske MZ

“Ove godine obuhvaćene su i seoske mesne zajednice na čemu je posebno insistirao gradonačelnik Bane Spasović. Imamo odličnu saradnju sa članovima Gradskog veća koji su non stop na terenu i zahvaljujući njima uočene su ogromne površine pod ambrozijom oko romskog naselja u Uzun Mirkovoj ulici i oko Hipodroma, gde su pravovremenom akcijom pokošena oko tri hektara i time je sprečeno da dođe do širenja polena u vreme održavanja LJubičevskih konjičkih igara. Inače, Štab se priključio merama štednje, smanjen je broj članova sa 12 na 5, koji su tokom kampanje uništavanja ambrozije prepešačili desetine kilometara”, istakao je Rakić.

KOMENTARIŠI