Foto: Urban City / B.P. // ilustracija

Uprava za trezor jutros je, do 7.30 sati, uplatila minimalac pomoći preduzećima iz oblasti turizma i ugostiteljstva, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu finansija.

Reč je o još jednoj minimalnoj zaradi u iznosu od 30.367 dinara za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu.

To je sektorska podršci u iznosu od dve milijarde dinara, koja se isplaćuje iz republičkog budžeta za 72.500 zaposlenih u turističkim agencijama, rent-a-kar firmama, ugostiteljskim objektima i hotelima.

Poreska uprava objavila je spisak od 12.037 preduzeća koja su ostvarila pravo na pomoć države.

Uprava za trezor je za odobrena sredstva subvencija otvorila posebne namenske dinarske račune.

Preduzeća će novac moći da koriste do 15. februara sledeće godine, nakon ćega će namenski računi biti zatvoreni.

Pravo na bespovratna sredstva imaju oni koji su se registrovali da rade u delatnostima restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, keteringu, pripremanju i posluživanju hrane i pića, hotelima, odmaralištima, kampovima, turističkim agencijama, tur-operatorima, iznajmljivanju i lizingu automobila.

Preduzećima će novac isplaćivati Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a u dva slučaja mogu izgubiti pravo na korišćenje subvencija.

To može da se desi ukoliko smanje broj zaposlenih za više od 10 odsto u periodu od 5. decembra ove godine do 31. januara sledeće godine.

Ovo se ne odnosi na zaposlene sa kojima su ugovor o radu na određeno vreme zaključili pre 5. decembra i to za period koji se završava između 5. decembra ove i 31. januara sledeće godine.

Drugi slučaj kada preduzeća mogu da ostanu bez subvencija jeste ako dodeljena sredstva do 31. januara 2021. ne iskoriste isključivo za zarade zaposlenih, što će kontrolisati Ministarstvo finansija.

Spisak preduzeća koji ispunjavaju pravo na korišćenje sredstava propisanih uredbom Vlade Srbije može se videti na linku https://www.purs.gov.rs/program-subvencija-ugostitelji-decembar-2020.html

KOMENTARIŠI