Upozorenje RHMZ za Mlavu i Pek, moguće prevazilaženje upozoravajućih nivoa

Upozorenje RHMZ za Mlavu i Pek, moguće prevazilaženje upozoravajućih nivoa

Od nedelje uveče pa sve do 17. maja u Srbiji se očekuju obimne kiše, a najviše će pasti tokom ponedeljka i utorka, zbog čega se očekuje i porast vodostaja na većem broju reka u Srbiji. Štab za vanredne situacije već je u pripravnosti, a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je juče da se ova količina padavina “podudara s situacijom od pre pet godina, kada smo imali velike poplave”.

Ministar ipak kaže da ne očekuje veće probleme na velikim vodotokovima, ali upozorava da može doći do pojave bujičnih poplava, naročito u Zapadnoj Srbiji.

Obilne padavine u ponedeljak i utorak, ali kiša ne prestaje sve do petka

U petodnevnoj najavi, odnosno od 13. do 17. maja, navodi dalje RHMZ, ukupno će na jugozapadu, zapadu, severu i u centralnim delovima zemlje pasti od 80 do 120, u istočnim od 40 do 80 litara po kvadratnom metru.

Za tih pet dana najavljene su i obilne padavine za Beograd – ukupno će pasti od 70 do 90 litara po kvadratnom metru.

Ove reke bi mogle da se izliju

Stručnjaci kažu da problema sa izlivanjem reka ne bi trebalo da bude na većim rekama.

Prema upozorenju RHMZ, vodostaji na Mlavi, Peku, Timoku, banatskim vodotocima, Kolubari, Drini, Limu, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, kao i na pritokama gornjih tokova Zapadne i Južne Morave će od 13. do 17. maja biti u umerenom i većem porastu sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja upozoravajućih nivoa.

Bradarac – reka Mlava kod manastira Rukumija / / Foto Arhiva 2018.

Međutim, Đorđe Đurić, meteorolog Đorđe Đurić iz “Weather2umbrella”, kaže i da će nivo Save porasti.

– Mnogo više kiše će pasti u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a sve se to sliva u Savu, te će i nivo savske vode i kod nas porasti – objašnjava on.

Ipak, prema podacima RHMZ-a, vodostaj Save trenutno iznosi oko 3,5 metra, a u sredu bi mogla da bude na visini od 4,1 metar.

Slična situacija je i sa vodostajem na Dunavu koji je trenutno u Zemunu nešto ispod četiri metra, a za nekoliko dana će porasti na 4,4 metra.

Očekivani porast vrednosti je još oko metar daleko od granice redovne odbrane od poplava, stoji u saopštenju.

Posle upozorenja RHMZ o obilnim padavinama koje se očekuju, održana je sednica Republičkog štaba za vanredne situacije, na kojoj su predložene mere koje se sprovode i formiran operativni tim, izjavio je danas generalni direktor JVP “Srbijavode” Goran Puzović.

Operativni tim, koga čine predstavnici Sektora za vanredne situacije, “Srbijavoda”, vojske i policije, je sa predstavnicima lokalnih samouprava podigao stepen pozornosti, odnosno postupanja na najviši nivo i od sutra se uvodi dežurstvo 24 sata.

– S druge strane, sva nadležna vodoprivredna preduzeća su na terenu, tehnika, oprema, džakovi, sve ono čime raspolažemo je raspoređeno da možemo za sat-dva da delujemo u bilo kom delu Srbije ako se opasnost pojavi – rekao je Puzović novinarima, nakon sastanka sa predstavnicima delegacije kineskog ministarstva vodnih resursa.

Od petka razvedravanje

Ciklon koji će u narednih nekoliko dana stvarati muke širom Srbije i u regionu, napustiće nas u petak kada se očekuje prestanak padavina i postepeno povećavanje temperature.

KOMENTARIŠI