U prijatnoj atmosferi biblioteke, grupa se redovno okuplja i vredno radi. Stalno se pridružuju novi članovi. Prvi sastanak je održan u petak 13. maja 2016. godine, tako da je i tema bila ,,Simbolika petka 13”.

Radionica ljubitelja fantastike održava se jednom nedeljno, petkom u 18.30 časova.

Fantastika se nalazi u gotovo svim oblastima stvaralaštva – književnosti, filmu, video igrama, modi, arhitekturi, dizajnu. Grane fantastike su: naučna, epska, horor, istorijska i folkorna fantastika.

Foto : Predrag Jovanović

Cilj je da se okupe istomišljenici, bez obzira na starost, koji će moći da razmenjuju svoja iskustva i viđenja iz oblasti fantastike, bilo da su u pitanju knjige, stripovi, serije ili filmovi. Radionica je namenjena kreativnom izražaju, viđenju fantastike i mitologije iz ličnog ugla, kreiranju sopstvenog fiktivnog sveta, kao i istraživanju odnosa između likova iz knjiga, stripova, serija i filmova iz te oblasti.

S obzirom na činjenicu da veliki broj konkursa za pisanje priča iz te oblasti objavljuje na Internetu, ova radionica služi kao posrednik između talentovanih, lokalnih pisaca fantastike i konkursa, a samim tim se podstiče i kreativno pisanje.

Uspostavljanje saradnje sa klubovima ljubitelja fantastike u našoj zemlji i inostranstvu, kao i napravljen blog posvećen fantastici, na kome polaznici radionice mogu da objavljuju svoje preporuke knjiga, stripova, filmova i serija i svoje sopstevne priče, prikupljanje i deljenje lokalnih priča folklorne fantastike, upućivanje polaznika na mnogobrojne sajtove sa tematikom fantastike – samo su neki od ostvarenih aktivnosti ove radionice.

Foto : Predrag Jovanović

U radu radionice svi aktivno učestvuju, i bibliotekari i polaznici. Podstiče se i razvija individualno mišljenje i izražavanje. I to je još jedan od ciljeva ovakve radionice – podizanje samopouzdanja u komunikaciji sa drugima.

Svaki od učesnika pojedinačno dobije zadatak da na jednom od sastanaka iznese svoje mišljenje i stav o zadatoj temi. Posle toga se svi uključuju u debatu.

Na svakom sastanku se obrađuje nova tema. Neke od obrađenih tema su: Istorija filmova fantastike, Urbane legende, Apokalipsa u knjigama, filmovima i serijama, Vile, Zombiji u knjigama, filmovima i serijama; Roboti kroz knjige, serije i filmove fantastike, Upoređivanje popularne knjige R. R. Martina „Igra prestola“ i istoimene serije, životi i dela popularnih pisaca fantastike, kao i mnoge druge teme. Rađene su i različite prezentacije – o civilizaciji Naska, o Inkama, Majama, dvorcu grofa Drakule u Transilvaniji, o Atlantidi, Vinči, tajnim udruženjima, viteškim redovima – gde su naši članovi baš studiozno obradili pomenute teme.

Na sastancima se mogu dobiti razne informacije, od pojedinih nastavaka serijala knjiga, novih filmova, pa sve do festivala kod nas i u inostranstvu.

Održavaju se i tematski sastanci vezani za neke važne događaje – premijere određenih filmova i serija, objavljivanje novih naslova knjiga, Festival fantastike, Međunarodni salon stripa… Neki sastanci su prošli u neformalnom druženju i razgovoru o pročitanim knjigama fantastike (čak i poneke druge), kao i o aktuelnim serijama i filmovima, a neki sastanci su prošli i u društvu naših poznatih pisaca (Miloš Petković, Nebojša Petković, Aleksandar Tešić, Zoran Živković).

Grupa komunicira i van termina za radionicu i to preko elektronske pošte, društvenih mreža i bloga. To je prilika da učesnici od bibliotekara nauče kako se uređuje blog, kako da objave svoje preporuke knjiga, stripova, filmova i serija, pa i svoje priče ili stripove iz oblasti fantastike na blogu.

Foto : Urban City

U okviru radionice započeto je i sa kreativnim pisanjem priča na temu fantastike. Neko od članova radionice zadao bi prve dve rečenice kao temu, a ostali bi nastavljali priču. Otkriveno je da imamo i darovite pisce među članovima ,,Ljubitelja fantastike”.

Nastale su neke lepe priče, dovoljno dobre za jednu lepu zbirku. Ljubitelji fantastike su gostovali na Tolkindanu u Beogradu, festivalu viteštva u Manasiji i u radio emisiji ,,Pogled iz svemirskog broda” (Radio Beograd 202).

Ljubitelja fantastike ima širom Srbije, ali organizovana lična druženja, ne računajući festivale i sabore, postoje samo u Beogradu i u Kostolcu.

Radionicu u Kostolcu vode bibliotekari i sami zaljubljenici u taj žanr.

Foto : Urban City

KOMENTARIŠI