Uručeni sertifikati polaznicima obuke za šivenje

Uručeni sertifikati polaznicima obuke za šivenje

Ukupno je podeljen 41 sertifikat, a dodelili su ih gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović i predsednik Skupštine Grada Požarevca Bojan Ilić

U okviru projekta “Podrška održivom zapošljavanju Roma i Romkinja na teritoriji Grada Požarevca – Inkluzija do starta” u sredu su uručeni su sertifikati polaznicima obuke za šivenje. Ukupno je podeljen 41 sertifikat, a dodelili su ih gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović i predsednik Skupštine Grada Požarevca Bojan Ilić.

Prilikom obraćanja gradonačelnik Spasović je rekao da su najvažni rezultati ovog projekta to, da je obuku za šivenje pohađalo 55 osoba, sa tim što je obuku završila 41 polaznica. Kupljeno je 20 mašina za šivenje i 1 mašina za izradu logoa, koja će pripasti Udruženju krojača/krojačica koje će biti osnovano u okviru projekta.

Foto: Grad Požarevac

Grad Požarevac je sa nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju „GiZ“ potpisao ugovor  o donaciji za realizaciju projekta „Podrška održivom zapošljavanju  Roma i Romkinja na teritoriji grada Požarevca – Inklizija od starta“, čija je realizacija zvanično započela 1. decembra 2017. godine. Ukupna vrednost projekta je oko 206 miliona evra. Projekat realizuje grad Požarevac u saradnji sa Udruženjem Roma  Braničevskog okruga i poslovnim inkubatorom „PO-Start“ iz Požarevca, a u skladu sa dinamikom projektnih aktivnosti.

Foto: Grad Požarevac

Jedan od segmenata projekta  je uspostavljanje inovativnog proizvodnog procesa briketiranja. U ovom proizvodnom procesu biće direktno uposleno 15 osoba, koje će proći adekvatnu obuku za rad u ovom procesu, nabavljena je kompletna oprema i mašine za celokupan proces proizvodnje, kao i montažni objekat za smeštaj proizvodne linije.

U toku je dodela subvencija lokalnim preduzetnicima kroz kupovinu opreme u vrednosti od pet hiljada evra, čime se planira unapređenje poslovanja tih subjekata, kao i povećanje zaposlenosti ciljne grupe projekta, jer je uslov za dobijanje subvencije zapošljavanje minimum dve osobe.

Foto: Grad Požarevac

Takođe, biće ojačan kapacitet „start ap“ i postojećih preduzeća kroz sistem potrebnih obuka, koje će trajati do 29. decembra.

Vladimir Petrović, menadžer projekta naglasio je da je sama obuka bila kompleksna i složena. On je dodao da je obuka trajala 90 dana, svakog radnog dana.

“Svim polaznicima obuke čestitam na upornosti, istrajnosti i stručnosti i pored svojih velikih obaveza. Ono što se danas dešava je jedan novi model Romske porodice gde ste pokazali da ste vi one koje donose odluke i da ste u mogućnosti i stanju da napravite pozitivnu promenu u svojoj lokalnoj zajednici. Imate mogućnost da doprinesete razvoju vaših porodica”, napomenuo je Petrović.

KOMENTARIŠI