Foto: Pixabay / ilustracija

Nacrtom zakona o obnovljivim izvorima energije smanjuje se monopol velikim igračima, a obezbeđuje malim da uđu u igru, prave svoje fotonaponske sisteme i da na kraju koriste i prodaju proizvedenu električnu energiju.

Građani Srbije moći će sami da proizvode struju, a višak da prodaju ili kompenzuju kroz račun za električnu energiju.

Prvi zakon u Srbiji o obnovljivim izvorima energije i unapređena zakonska rešenja u oblasti energetske efikasnosti podstaći će investicije i omogućiti da privreda i građani više koriste, proizvode, ali i prodaju energiju iz obnovljivih izvora, istaknuto je u Privrednoj komori Srbije na prezentaciji Nacrta i javnoj raspravi. Nakon daljih predloga predviđeno je da ovaj zakon bude usvojen u narednih nekoliko meseci kada će i početi sa primenom.

Građani će moći da proizvode i prodaju struju

Novine koje donosi ovaj zakon odnose se prvenstveno na građane, jer su se do sada svi vidovi podsticaja i stimulativne mere uglavnom odnosile na privatna lica, na poslovne i javne institucije, navodi za Sputnjik savetnik za energetiku predsednika Privredne komore Srbije, Miroslav Lutovac.

„Suština jeste da se uvodi termin kupac- potrošač, odnosno prokupac. Svi oni koji su na snabdevanju električnom energijom će biti u mogućnosti da pređu u taj status prokupca na taj način što će instalirati neki manji izvor obnovljive energije, primarno se misli na solarne panele, pošto su oni i u tehničkom smislu a i finansijski verovatno nešto što će biti dostupno većini i građana i privrede, tako da će na taj način oni biti u poziciji da prvenstveno instaliraju te male elektrane na svojim poslovnim ili privatnim okruženjima, i tako proizvode električnu energiju prvenstveno za svoje potrebe“, dodaje on.

Višak energije koja bude proizvedena preko solarnih panela odredbama ovog zakona i pratećih odredbi biće plasiran u mrežu čime će prepreka koja je ranije kočila primenu malih elektrana biti otklonjena:

„Ljudi sa kojima smo pričali, i iz industrija i građani, su pitali šta da rade kada imaju višak energije, i onda su bila neka tehnička rešenja da se to limitira, pošto po zakonu nije postojala mogućnost da vi plasirate energiju ako ne znate ko će da je preuzme, to je bio prekršaj. A sa tako nepredvidivim i malim količinama energije vi praktično ne možete da nađete nikog ko bi tu energiju prihvatio i plasirao dalje. Tako da ulogu tog balansiranja, te oscilacije u proizvodnji, odnosno viškove će preuzimati snabdevač, onaj ko vas i snabdeva električnom energijom“.

KOMENTARIŠI