Uskoro nove procedure za tehničke preglede

Uskoro nove procedure za tehničke preglede

Za dva do tri meseca bi trebalo da stupi na snagu Pravilnik o kontrolorima tehničkog pregleda, čime će biti raščišćene sve dileme o tome koje sada postoje u vezi sa sprovođenjem pregleda vozila, izjavio je direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić.

On je u izjavi za Tanjug precizirao da je Agencija već izradila Pravilnik, i da će u narednih mesec-dva dana on proći usaglašavanje u nadležnim ministarstvima, i da će za dva do tri meseca biti objavljen u Službenom glasniku i stupiti na snagu.

„Verujem da će on vrlo brzo biti usvojen, jer smo već imali određene faze izmena i konsultacije s ministarstvima. Nakon uvođenja Pravilnika, sistem pregleda će biti mnogo efikasniji, jer će kontrolori proći odgovarajuće obuke. Sve ono što su danas dileme šta i kako treba raditi, kada prođu obuku, kada pravilnik bude donesen, te dileme više nećemo imati. Biće jasno definisane procedure i procesi”, rekao je Pešić.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja je naveo da je u toku realizacija projekta centralnog informacionog sistema u kome će se nalaziti svi podaci o vozilima i tehničkim pregledima.

„On je izuzetno važan, jer će podići kvalitet rada tehničkih pregleda. Mi smo ove godine ostavili sredstva, raspisali smo javnu nabavku na koju su se javila dva ponuđača i trenutno smo u fazi dodele ugovora jednom od njih”, objasnio je Pešić.

Dodao je da će se uvođenje informacionog sistema sprovoditi u tri faze i da je za to planiran period od 450 dana.

„Druga faza je najvažnija, tokom nje će se obučavati kontrolori da rade u tom novom programu, tako da će za godinu i po ceo proces biti završen i onda ćemo imati drugačije stanje na tehničkim pregledima. Mnogo bolje ćemo moći da pratimo vozila. Svako vozilo će biti na sistemu i pratićemo na godišnjem nivou koje su promene bile na vozilu i slično”, rekao je Pešić.

On je naglasio da cenu tehničkog pregleda ne određuje Vlada nego tržište.

Govoreći o cenama tehničkog pregleda vozila Pešić je podsetio da su se one promenile naročito u poslednjih nekoliko meseci i naveo da zavise od broja stanica za obavljanje pregleda, vremena koje se provodi na liniji pregleda.

„Ako želimo da se pridružimo EU, ne smemo da definišemo cene, već treba da se stvori slobodno tržište. U ovom trenutku su one malo više skočile nego što bi trebalo, ali se nadam da kako se sve veći broj tehničkih pregleda bude otvarao da će konkurencija uticati na to da se one u narednom periodu smanje”, objasnio je Pešić.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI