Foto: Urban City / B.P. / ilustracija

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković saopštila je da se od danas transakcije između građana i privrede Republike Srbije i Crne Gore mogu realizovati direktno – brže, jeftinije i neposredno, jer je uspostavljen direktan platni promet između dve zemlje.

Narodna banka Srbije obavlja funkciju operatora Međubankarskog i Međunarodnog kliring (MK) sistema u kome je do danas učestvovalo 12 poslovnih banaka iz Srbije, NBS i sedam poslovnih banaka iz Bosne i Hercegovine.

Guvernerka Tabaković je rekla da da je Juniverzal kepital benk (Universal capital bank) iz Podgorice prepoznala značaj i brojne prednosti koje taj sistem pruža i zatražila da učestvuje u MK sistemu NBS.

Od danas Juniverzal kepital benk je prva banka iz Crne Gore članica MK sistema u devizama NBS, i ona će klijentima moći da ponudi realizaciju transakcije u evrima istog dana, sa znatno nižim troškovima, navela je Tabaković.

Ona je istakla da je na taj način građanima i privredi Crne Gore omogućen direktan platni promet ne samo sa Srbijom već i sa građanima i privredom Bosne i Hercegovine.

Tabakovićeva je pozvala i druge banke iz Crne Gore da se uključe u Međunarodni kliring sistem u devizama Narodne banke Srbije i iskoriste prednosti koje on pruža.

KOMENTARIŠI