Uvedena vanredna situacija u Petrovcu na Mlavi

Uvedena vanredna situacija u Petrovcu na Mlavi

Opštinsko veće i Štab za vanredne situacije opštine Petrovac na Mlavi proglasili su vanrednu situaciju na delu teritorije te opštine zbog opasnosti od otpada na lokalnoj deponiji koji ima neprijatan miris.

Utvrđeno je da miris potiče iz buradi koje su doneti na deponiju, a analiza je pokazala da se u buradima nalazi piljevina pomešana sa pesticidom kome je najverovatnije istekao rok trajanja. Od tih supstanci stvara se materija kiselog karaktera, neprijatnog mirisa, koji utiče na kvalitet života lokalnog stanovništva i predstavlja opasan otpad.

Policija je identifikovala osobu koja je burad bacila na deponiju i utvrdila da je ovakva supstanca lagerovana i u magacinima bivšeg mlina u Petrovcu na Mlavi. Opštinski javni tužilac naredio je da licencirano preduzeće uz asistenciju policije trajno zbrine burad sa tom supstancom, a troškove transporta platiće opština kojoj će odgovorna lica refundirati sredstva po okončanju krivičnog postupka.
Uhapšeni je, po navodima policije, 2016. godine u prostorijama jednog preduzeća u Petrovcu na Mlavi uskladištio 50 buradi sa opasnim otpadom, a ove godine burad je razmestio na nekoliko mesta u gradu. Zbog pomaganja, krivična prijava biće podneta i protiv jednog stanovnika Petrovca, kod koga je nađen deo buradi sa otpadom.

Vanredna situacija biće ukinuta nakon odnošenja otpada, narednih dana.

KOMENTARIŠI