U školama u Srbiji najverovatnije će biti uvedene uniforme za đake, izjavila je savetnica ministra prosvete Dragana Milovanović.

“Počeli su da stižu odgovori na ankete koje su davale školske uprave i kako stvari za sada stoje, deluje da hoće. Samo ćemo videti u kom modelu i kada”, rekla je Milovanovićeva.

Savetnica ministra je za RTS rekla da se priprema više novih zakona koji će uskoro biti u skupštinskoj proceduri.

“Danas bi trebalo da bude gotova platforma za krovni Zakon o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja. Takođe, danas će biti gotov Nacrt zakona o dulanom obrazovanju, a već je gotov i Nacrt zakona o visokom obrazovanju. Privodi se kraju i Nacrt zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju”, rekla je Milovanovićeva.

Rekla je da će u drugom polugodištu biti uvedene novine za osnovce, koje će tek biti predstavljene.

“A sledeće školske godine u peti razred osnove škole, ako sve procedure budu ispoštovane, a nadamo se da hoće, ulazi se u novi obrazovni ciklus u kome će deca imati informatiku kao redovan predmet. Takođe, imaće i elemente preduzetničkog vaspitanja i obrazovanja kroz neke druge predmete”, rekla je Milovanovićeva.

Rekla je da će se na drugačiji način tretirati i problem fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, odnosno da će biti ojačana ta komponenta.

“Pojačaće se broj izbornih aktivnosti u školama”, dodala je Milovanovićeva.

KOMENTARIŠI