Foto: Tanjug, arhiva

Cilj nagradne igre, koju organizuje Miistarstvo finansija, jeste podsticanje građana da se uključe u borbu protiv sive ekonomije.

Sednete i naručite piće. Od tri izlaska, bar u jednom slučaju nećete dobiti fiskalni račun. Nažalost, siva ekonomija ima udeo od čak 30 odsto u bruto domaćem proizvodu Srbije.

Prevedeno, svaki izdat fiskalni račun znači plaćen PDV, plaćen PDV – puniji budžet, puniji budžet – novac za ono što građani očekuju od države – bolji putevi, čiste bolnice, dobre škole.

“Kod nas se izdaje nekih četiri miliona računa dnevno, dakle vrlo je verovatno da će broj izdatih računa skočiti“, rekao je Ivan Radak iz NALED-a.

“Prema našim istraživanjima 40 odsto gradjana kaže da ne vidi direktnu štetu od sive ekonomije, što je po nama pogrešan stav. Siva ekonomija lošije utiče na sve nas kroz lošije usluge koje dobijamo od države“, objašnjava on.

Za bolju uslugu – nagradna igra. Sa deset fiskalnih računa, svaki sa iznosom preko 100 dinara, idete u poštu po kovertu, 23 dinara za poštarinu i onda čekate izvlačenja u martu za stanove, automobile, putovanja i tehničku robu.

Stavovi građana su različiti, neki ne planiraju da učestvuju u nagradnoj igri jer u iste ne veruju, drugi se nadaju stanu.

“Tetka moja skuplja pa ja njoj dajem. Nada se nekoj nagradi, videćemo koja će biti“, kaže jedan od sugrađana.

“Račun se uvek uzima, kao u svetu u inostranstvu, automatski račun ide uz novac“, ističu.

Ivan Radak iz NALED-a kaže da država ne može da zameni svoju ulogu nagradnom igrom i da je za suzbijanje sive ekonomije mnogo važniji Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije.

Nagradna igra je samo jedna od 68 mera. One mere od kojih mi očekujemo da budu efikasne posebno u suzbijanju sive ekonomije jesu reforma inspekcija, unapredjenje rada sudova, bolje procesuiranje situacija“, dodaje on.

Sa deset fiskalnih računa možete da učestvujete u nagradnoj igri. U Srbiji živi dva i po miliona porodica, i ako bi svaka peta učestvovala u nagradnoj igri, vaša šansa da dobijete stan je jedan prema 500.000. Sa pet stanova one skaču na jedan prema 100.000. Deluje da su šanse male, ali iste takve šanse je imao Lester da postane fudbalski prvak Engleske. I uspeo je.

KOMENTARIŠI