Varaju putnike bez posledica: Svake godine na hiljade putnika prevare nesavesni vlasnici...

Varaju putnike bez posledica: Svake godine na hiljade putnika prevare nesavesni vlasnici turističkih agencija

I ove godine propale dve turističke agencije, deblji kraj izvukli kao i obično - građani. Varalice kazne oduzimanjem licence, a oni odmah otvore novu agenciju pod tuđim imenom

Svake godine na hiljade putnika prevare nesavesni vlasnici turističkih agencija. Piše se i kritikuje, ali deblji kraj kao i uvek izvuku oni koji su jedva “skrpili” da svoju familiju odvedu na desetodnevno letovanje. Za “varalice” kazne nema. Ove godine “nastradali” su klijenti dve velike agencije “Flaj Flaj” i S.A.B.. I njihov sunovrat potvrda je da putnicima niko ne može da garantuje siguran odmor, baš onakav kakav su i platili. Čak i onima kojima je šteta nadoknađena, odmor na koji su čekali godinu dana je – propao.

Većina putnika koji su letovanje uplatili u “S.A.B. travelu” biće obeštećena tek krajem leta, pa će more videti dogodine. Turistička inspekcija uradila je predlog za oduzimanje licence vlasniku agencije “S.A.B. travel” Stevanu Buđiću, i kada bude gotovo rešenje, ukoliko bude usvojena, on može izgubiti licencu na tri godine. Po isteku, Buđić ima pravo da osnuje pod svojim imenom ponovo agenciju. U međuvremenu, u praksi, može da otvori isto agenciju, pod drugim imenom i na drugog vlasnika. To mu niko ne može zabraniti.

Da ima nekih problema u “S.A.B. travel” videlo se prošlog petka, kada 424 putnika nisu mogla da se vrate nazad sa letovanja iz Grčke.

– U maju smo bili kod njih u redovnoj kontroli i sve je bilo u redu, ništa nije upućivalo na to da bi ovo moglo da se desi – ispričala je Vera Božić Trefald, pomoćnik ministra turizma. – Problem se javio iznenada, kada putnici nisu mogli da se vrate iz Grčke. Do tada nije bilo žalbi građana. Kada je inspekcija ušla u njihovu poslovnicu, vlasnik je otkazao sva putovanja do kraja oktobra ove godine, za sve destinacije.

I dok se svuda spominje “S.A.B. travel” kao agencija koja na ovom tržištu postoji već 26 godina, podaci iz APR to drugačije pokazuju. Naime, u Srbiji posluje “S.A.B. internacional”, čiji je zakonski zastupnik Miroslav Ostatović, i ta firma je otvorena 1992. godine. Za razliku od nje, “S.A.B. travel” osnovan je 2014. godine i vodi se na Stevana Buđića. Inače, obojica su prošle godine bila uhapšena zbog sumnje da su izvršili krivično delo prevara u saizvršilaštvu. Dok su bili u pritvoru, turistička agencija S.A.B. je normalno radila i tada nije bilo nekih problema.

– Inspekcija je utvrdila insolventnost agencije “S.A.B. travel” i sada bi putnici trebalo da se sa zahtevom jave osiguravajućoj kući, objašnjava Božić Trefald. – Do sada je otkazano 2.249 ugovora. Obimnu dokumentaciju prosleđujemo JUTA, pa oni dalje osiguravajućoj kući, kako bi se aktivirala polisa osiguranja, koja je u vrednosti od 300.000 evra. Ne zna se još da li će to biti dovoljno, ali je ta polisa najveća u regionu.

ODUZETE LICENCE

Od početka godine Turistička inspekcija resornog ministarstva oduzela je sedam licenci za rad, a postoje još dva predloga o oduzimanju. Inspekcija je oduzela licence – “OK Travel” iz Kruševca, “Sanrajz turs” iz Loznice, “Điramondo” Beograd, “Planeta promet” Beograd, “Kruz brends” Beograd, “DC travel” Beograd i “Safar end trejd Savas” Beograd.

KOMENTARIŠI