Vazduh prekomerno zagađen u Smederevu

Vazduh prekomerno zagađen u Smederevu

Foto: Pixabay // Ilustracija

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović navodi da je vazduh prekomerno zagađen u više gradova Srbije. Najzagađeniji gradovi su – Beograd, Smederevo, Sremska Mitrovica, Kosjerić, Užice. Najčistiji vazduh udišu građani Valjeva, Kraljeva i Kragujevca.

Filip Radović je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da građani Srbije osećaju konsekvence zagađenog vazduha, pre svega tokom zimskih meseci jer postoji veliki broj individualnih ložišta koja tokom zimskih meseci ispuštaju zagađajuće materije.

“Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije aero-zagađenje jeste jedno od najvećih izazova ako ne i najveći izazov za ljudsko zdravlje. Građani Srbije osećaju konsekvence zagađenog vazduha, pre svega tokom zimskih meseci. Ono što je u Srbiji najdominantnije su pre svega individualna ložišta kojih ima veliki broj i koja tokom zimskih meseci ispuštaju zagađajuće materije”, objašnjava Radović.

Prema izveštaju Agencija za zaštitu životne sredine najzagađeniji gradovi su – Beograd, Smederevo, Sremska Mitrovica, Kosjerić, Užice, a najčistiji vazduh udišu građani Valjeva, Kraljeva i Kragujevca.

“U zoni Srbija je, osim u gradovima Valjevo, Kraljevo i Kragujevac, vazduh bio 1. kategorije, što znači da je čist ili neznatno zagađen, kao i u zoni Vojvodina, osim u Subotici i Sremskoj Mitrovici, navodi se u izveštaju koji je zasnovan na relevantnim podacime državane i lokalnih mreža za monitoring kvaliteta vazduha”, navodi se u izveštaju.

Poručuje da u narednom periodu treba naći alternativu grejanju na ugalj, drva i da se ulaže u energetsku efikasnost.

2 KOMENTARA

  1. Iako deluje nestvarno zaista je tako. Bravo za clanak! Nije ni Smederevo na kraj sveta pa da ljudi ne vide sta se dogadja u ovom gradu. Jer nemoguce je nevideti da nas zagadjenje vazduha i sva ostala zagadjenja sve brze unistavaju. Pocev od EURO 3 motora pa do dimnjaka koji bez filtera truju sredinu. Samo neki od nas pokusavaju da ublaze posledice makar u stanu ili kuci (ruski ambilife preciscivac vazduha). Zao mi je onih koji ne vide sta se dogadja.

  2. Ja sam u bgu već dvadeset godina, nikad nisam čula za zagađenje vazduha, sem što smo učili u školi da se vazduh zagađuje u velikim gradovima gde je, su velike industrije i toplane. Ali ovolika količina zagađenosti vazduha još nisam ni videla ni čula. Pr neki dansam se uveče vraćala kući s posla, gde ništa bukvalno nisam videla ispred sebe. Jedino što nas može spasiti jeste ruski prečiščivač ač vazduha pro100, bar u domovima da udiše o svež vazduh…

KOMENTARIŠI