Večeras počinje 50. FEDRAS

Večeras počinje 50. FEDRAS

Foto: Urban City / A.K. / B.P. / FEDRAS logo

Večeras, 14. oktobra počinje jubilarni 50. FEDRAS – Festival dramskih amatera sela Srbije.

Samom otvaranju FEDRAS-a prethodiće održavanje svečane sednice Skupštine opštine Malo Crniće. Program 50. FEDRAS-a ove godine traje čak devet dana. Biće prikazano više od 20 predstava, likovne izložbe, promocije knjiga i časopisa, a festival će obogatiti i specijalni gosti.

Ovogodišnji FEDRAS otvara glumica i estradna umetnica Snežana Savić. Otvaranje je zakazano za 18 časova na platou u spomen parku.

Foto: Urban City / B.P.

Tradicionalno, prve večeri predstaviće se domaćini OAP “Branislav Nušić” Malo Crniće predstavom “Prosjačka opera” koja počinje u 20 časova.

Stručni žiri festivala biće u sastavu: Cisana Murusidze Čolović, reditelj iz Beograda, Rade Marjanović i Zlata Numanagić dramski umetnici iz Beograda.

Karte za sve predstave ovogodišnjeg FEDRAS-a su besplatne.

FEDRAS je osnovan 1972. godine sa ciljem da pospeši i afirmiše pozorišnu umetnost u selima Stiga i Pomoravlja. Počeo je nanametljivo sa amaterima naše Opštine da bi ubrzo okupio sva amaterska pozorišta i dramske sekcije pri kulturno-umetničkim društvima mnogih krajeva republike Srbije. Danas je to manifestacija od značaja za čitavu Republiku. I evo godinama uspešno okuplja najuspešnije pozorišne grupe sela Srbije sa obema pokrajinama.

Do sada je na FEDRAS-u izvedeno preko 400 pozorišnih predstava u konkurenciji i veliki broj van konkurencije na sprskom, rumunskom, mađarskom, rusinskom, slovačkom, albanskom i drugim jezicma. Pored dramskih amatera, FEDRAS okuplja i pesnike, slikare, muzičare, i druge stvaraoce sa teritorije republike Srbije. Na FEDRAS-u se organizuju i okrugli stolovi, uglavnom sa tematikom pozorišnog amaterizma u selima Srbije.

Podsetimo da je u opštini Malo Crniće 14. oktobar bitan datum ne samo zbog FEDRASA.

Na dan oslobođenja opštine Malo Crniće, 14. oktobra, koji se obeležava kao Dan opštine Malo Crniće, u spomen parku na spomeniku podignutom u znak sećanja na stradale žrtve u Drugom svetskom ratu, polažu se venci od strane predstavnika lokalne samouprave Malo Crniće i pripadnika vojske Srbije, požarevačkog garnizona.

Kompletan program 50. FEDRAS-a pogledajte ispod:

POVEZANE VESTI:

Svečanim polaganjem venaca obeležen Dan oslobođenja opštine Malo Crniće

 

KOMENTARIŠI