Posle fenomenalnog Čole, kojeg smo slušali u nastupu koji je trajao nešto više od 3 sata, na veliku binu na Trgu oslobođenja u Požarevcu stižu Dejan Petrović i Big Band.

Dejan Petrović je trubač, izvođač srpske tradicionalne muzike, često ukomponovane sa modernim zvucima.

Sa orkestrima Dejan Petrović počinje da nastupa od 1996. godine, čiji je osnivač i mentor bio Mića Petrović. Na čelu sa Dejanom Petrovićem, grupa golobradih dečaka, od svog prvog učešća na takmičenju, kreće sa osvajanjem nagrada i započinje dug put ka vrhu. Bilo je potrebno pet godina da orkestar stasa i da napusti nadmetanja u konkurenciji mladih takmičara. Od 2001. godine, Orkestar Dejana Petrovića, prepoznatljivog zvuka i imidža, stoji čvrsto utemeljen u samom vrhu srpske trubačke scene.

U proleće 2006. godine Dejan Petrović, rešen da izađe iz kolotečine i napravi nešto drugačije, započinje rad sa svojim orkestrom, malo izmenjene koncepcije. Tačnije, prvobitnoj postavi duvačkih instrumenata priključuju se klavijatura, bubanj, perkusije i ženski vokal, kada nastaju prvi koraci Big Band-a i stvaranje potpuno novog zvuka. Debitantski nastup bio je već u jesen iste godine na „Etno Fest”-u, u Novom Sadu. Sa radom se nastavilo, neki članovi su se izmenili, ali je ostao dobar zvuk i ono po čemu je ovaj bend prepoznatljiv.

Ekipi se 2007. godine priključuju gitara i muški vokal, a ubrzo za tim održava se i prvi „Kustendorf Festival”, gde je bend trebao nastupiti. Tek od tog nastupa i pojavljivanja u Drvengradu kreće pravi uspon Big Band-a. Dejan Petrović Big Band sada u svojoj postavi ima još i bas gitaru, brojne nastupe iza sebe i sve potencijale da osvaja publiku širom sveta.

Pošto su, tako reći, osvojili sve nagrade koje su mogli, Dejan sa svojim orkestrom, 2010. godine odlučuje da prekine sa takmičenjem na Saboru i tako ustupi mesto novim, mladim orkestrima. Širom sveta je poznat po izvođenju srpske tradicionalne muzike, koju često kombinuje sa totalno suprotnim, modernim elementima i da pored autorske muzike koju radi sa svojim bendom, u repertoaru imaju mnoštvo stranih obrada i internacionalnih numera čija je interpretacija veoma autentična, zahvaljujući samoj koncepciji benda, odnosno spoju instrumenata koji ga čine.

Učestvovao je na svim većim, domaćim, muzičkim festivalima i nebrojeno puta je predstavljao Srbiju, na raznim svetskim sajmovima, sportskim i kulturnim događajima, festivalima, i to uvek sa velikim uspehom. Nastupali su u Londonu, Torontu, Moskvi, Atini, Solunu, Milanu, Torinu, Trstu, Briselu, Pragu, Cirihu, Skoplju, Sofiji, Bukureštu, Ljubljani, Sarajevu i drugim svetskim gradovima. U dvoranama – veliki koncert u Sava Centru, u Beogradu, zatim u beogradskoj Areni i hali Milenijum u Vršcu. Na gradskim trgovima u Negotinu, Kraljevu, Banja Luci, Svilajncu, Paraćinu, a veoma uspešni koncerti su bili na festivalima Guča i Beer fest, u Srbiji.

Nagrade i priznanja Sabora u Guči

  • Najbolji orkestar – 1998./2000./2003./2010.
  • Drugi orkestar – 2005./2006.
  • Najizvornije muziciranje – 2002.
  • Zlatna truba – 2005./2009./2010.
  • Majstorsko pismo – 2006.
  • Druga truba – 2008.
  • Prva truba – 1999./2009.
  • Prva truba Međunarodnog takmičenja trubača – 2010.

KOMENTARIŠI