Vek fotografije Petrovca na Mlavi sa okolinom: Spomenica

Vek fotografije Petrovca na Mlavi sa okolinom: Spomenica

U izdanju Narodne biblioteke “Đura Jakšić” i Kulturno-prosvetnog centra Petrovac na Mlavi objavljena je knjiga “Vek fotografije Petrovca na Mlavi sa okolinom: spomenica” autora Radeta M. Obradovića.

Knjiga obuhvata istorijat fotografije u Srbiji od prvog srpskog fotografa Anastasa Jovanovića (1817-1899), preko kratke hronike Petrovca na Mlavi, do najpoznatijih petrovačkih fotografa i fotografskih radnji u Petrovcu na Mlavi i okolini.

Spomenica obiluje brojnim fotografijama koje svedoče o preko 20 fotografskih ateljea i studija poput fotografa, kaligrafa i grafičara, Svetolika Karadžića, fotografa Ilije N. Lazića, Aleksandra Ace Mihajlovića (Klajnera), Dragana Mihajlovića, Save Petrovića, Zdenke Peti, Božidara Živkovića, Momčila Jovanovića, Miodraga Dragojevića, Stojana M. Milisavljevića, fotografa i fotoreportera Vladana Antića, Dragana Milanovića, Saše Simića, Gorana Redžepija i Stanka Kostića.

Posebna poglavlja su posvećena fotografima novinarima Ljubiši Miloradoviću i Miletu Ivanoviću i fotografima amaterima, među kojima su zastupljene, između ostalih, biografije i fotografije Nikole P. Krstića, igumana Tadeja Štrbulovića iz Vitovnice, sveštenika Borivoja Stametića, Branislava Savića, Miodraga i Radiše Stevanovića, Radiše Paunovića, Radisava Milanovića, Živorada Nikolića, Nenada Stojkovića, Milice Lukić, Leona Dragojevića i Branislava Zdravkovića.

Najnovija knjiga Radeta M. Obradovića, književnika, hroničara Petrovca na Mlavi i publiciste predstavlja dragocenu arhivsku građu i svedočanstvo o nekadašnjem životu, običajima i događajima u Petrovcu na Mlavi i okolini, koja je na jedan lep vizuelan način prikazana i prezentovana široj publici.

KOMENTARIŠI