Vek od izdavanja prve džez ploče, koncert u Požarevcu održao „Beogradski diksilend...

Vek od izdavanja prve džez ploče, koncert u Požarevcu održao „Beogradski diksilend orkestar“

Tokom sat i po vožnje Misisipijem na muzičkom parobrodu „Beogradskog diksilend orkestra“ požarevačka publika uživala je u džez klasicima i zvucima američkog juga

Prošao je jedan vek od izdavanja prve džez ploče, a tim povodom koncert je u Požarevcu održao „Beogradski diksilend orkestar“.

Prva gramofonska ploča sa jednom džez numerom snimljena je 1917. godine u Americi. Izvođači su bili „Diksilend džez bend“.

Stogodišnjica tog događaja obeležena je u mnogim svetskim gradovima, a prvi put u Požarevcu nastupom „Beogradskog diksilend orkestra“.

Foto: Centar za kulturu Požarevac

„Džez je nastao kao muzika za zabavu i za ples i onda se u nekom trenutku nešto promenilo. Ali, evo kako su se zabavljali ljudi pre sto godina, upravo ovako kako se zabavljala požarevačka publika, sa puno cike, vriske, aplauza, cupkanja, pevanja. To je bio džez”, kaže umetnički rukovodilac „Beogradskog diksilend orkestra“ Vladimir Racković.

Tokom sat i po vožnje Misisipijem na muzičkom parobrodu „Beogradskog diksilend orkestra“ požarevačka publika uživala je u džez klasicima i zvucima američkog juga. Bilo je tu i Čarlstona ali i Moravca sa atmosferom Nju Orleansa.

Foto: Centar za kulturu Požarevac

„Drago mi je da se nešto ovako može videti u našem gradu. Izuzetno jedno iskustvo“, kažu Požarevljani. Smatraju da ovakav događaj, koji je prava poslastica za ljubitelje džeza, treba da se ponovi.

Obeležavanje stogodišnjice džeza u Požarevcu je organizovao Centar za kulturu, čiji je muzički urednik Predrag Paunović, magistar džez saksofona.

Foto: Centar za kulturu Požarevac

“Prepuna sala za Požarevac, za jedno ovako malo ‘narodnjačko’ mesto, kako se Požarevac tretira u Srbiji, ovo je bio pun pogodak. Mislim da je Centar za kulturu ove godine imao programski pogodak upravo sa ovim ‘Beogradskim diksilend orkestrom’ i ‘diksilend šouom'”, istakao je Paunović.

Postojbina džeza je Nju Orleans. Odatle se proširio po celom svetu, a diksilend je njegov najpopulariji pravac koji se i danas rado sluša a svojevremeno ga je proslavio Beni Gudmen.

KOMENTARIŠI