Veliki broj vernika na obeležavanju 630 godina manastira Tumane

Veliki broj vernika na obeležavanju 630 godina manastira Tumane

Foto: B.P.

U slavu Božju i na radost svih, narod je u velikom broju priticao tumanskoj svetoj obitelji, koja na najlepši način završava obeležavanje svog velikog jubileja – 630. godina postojanja posetom i služenjem Patrijarha srpskog g. Irineja, prenosi spc.rs.

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej služio je 23. februara 2020. godine, u nedelju mesopusnu, svetu Liturgiju u manastiru Tumanu. Najsvetijem Patrijarhu sasluživao je Preosvećeni Episkop braničevski g. Ignatije. Manastirska porta bila je ispunjena mnogobrojnim vernim narodom, koji se sabrao iz čitavog regiona kako bi primio blagoslov arhipastira Srpske Crkve uzevši učešće u liturgijskom slavlju. Blagoljepiju svete službe Božje svojim sveštenim sasluživanjem doprineli su arhimandriti grgeteški Dositej i sisojevački Matej sa sveštenstvom i monaštvom iz više eparhija.

U svojoj besedi Patrijarh je poučio verni narod o svetim nedeljama pripreme za časni post, uznevši u ime svih blagodarnost za oživljavanje drevne svetinje tumanske.

Manastir Tumane je proslavljen svojim svetinjama, moštima Svetog Zosima Sinaita Čudotvorca i Svetog Jakova Novog, učenika Svetog vladike Nikolaja, čudotvornom ikonom Kurskaja Tumanska – darom ruskih monaha. Narod dolazi manastiru tražeći izvor života u liturgijskoj zajednici sa Gospodom, tešeći se i krepeći se molitvenim zastupništvom Tumanskih Čudotvoraca.

Ovaj dan koga stvori Gospod predokus je večne radosti u tajni obećanja carstva Božjeg, ali i istorijsko delo ljubavi, u susretu Patrijarha srpskog i vernoga naroda. U slavu Božju i na radost svih, narod je u velikom broju priticao tumanskoj svetoj obitelji, koja na najlepši način završava obeležavanje svog velikog jubileja – 630. godina postojanja posetom i služenjem Patrijarha srpskog g. Irineja.

Fotografije pogledajte na sajtu spc.rs.

KOMENTARIŠI