Veliko Gradište spomen-bistom obeležilo godišnjicu svojoj Žanki /video/

Veliko Gradište spomen-bistom obeležilo godišnjicu svojoj Žanki /video/

Ni kiša nije omela poštovaoce legende srpskog glumišta, Živane Žanke Stokić, i poklonike pozorišne umetnosti da prisustvuju svečanom otkrivanjanju spomen-biste, postavljene njoj u čast u gradskom parku u Velikom Gradištu.

U godini kada se obeležava 130 godina od rođenja i 70 godina od smrti slavne glumice, opština Veliko Gradište odlučila je da joj se u rodnom mestu oduži na način na koji ona zaslužuje. Od družine putujućeg pozorišta do Narodnog pozorišta u Beogradu, onih teških ratnih i posleratnih godina, vodila je Žanka i svoju ličnu borbu i zadužila nas da je pratimo i pamtimo.

Gradištanski glumci, koji s ponosom nose njeno ime, postavili su 2009. godine spomen-ploču na njenu rodnu kuću u Velikom Gradištu, a za današnju svečanost, Nenad Mihajlović i Marina Milićević posvetili su joj briljantan igrokaz kroz uloge Nušića i Žanke.

“Pozorišna scena s ponosom nosi ime velike glumice, čuvajući od zaborava njen lik i delo. Spomen-bista je znak naše zahvalnosti i poštovanja i za buduće generacije – da se ne zaboravi. “, rekla je direktorka Kulturnog centra “Vlastimir Pavlović Carevac“, Branislavka Veličković.

Pozdravivši prisutne glumice, Olgu Odanović i Ljiljanu Stjepanović, predstavnike Požarevca i Kučeva, predsednik opštine, Dragan Milić, izrazio je želju da svi zajedno obeležavamo dane Žanke Stokić.

“Ne želimo da prisvajamo Žanku jer ona nije ni gradištanska, ni kučevačka, ni raborvačka, ni požarevačka, Žanka je srpska. Hvala joj za sve.“, dodao je Milić i rekao: “Odavde su svi veliki Gradištanci često putovali brodom za Beograd, ovde su se rađale velike ideje i ovde su morali da postanu ono što su postali. Želja nam je da, uz Carevca i Žanku, i drugi zaslužni Gradištanci dobiju svoje obeležje u gradskom parku.“.

Dobitnica ovogodišnjeg priznanja “Žanka Stokić“, naša velika glumica Olga Odanović, obratila se prisutnima rečima: “Srećna sam što mogu da podelim ovaj veliki trenutak sa vama. Ne treba da se sećamo Žanke samo onog dana kad smo otkrili njenu bistu, Žanka je uvek s nama. Ona nam je ostavila u amanet da čuvamo pozorište, da čuvamo glumačku profesiju. Ako se budemo ponašali onako kao što se Žanka ponašala u svom vremenu, mislim da imamo veliku šansu da sačuvamo našu kulturu i pozorište. Žanka je zaslužila mnogo više jer je ona pisala našu pozorišnu istoriju, ona je stub pozorišta bila  i ostala i ona sigurno ovaj stub drži i danas, a mi treba samo da ga podržimo.“.

I da Žanka nije sama ni zaboravljena, potvrdile su njene naslednice, glumice Olga Odanović i Ljiljana Stjepanović, otkrivši, s predsednikom opštine, spomen-bistu ove bezvremenske glumice i “ministarke“.

Program je nastavljen na sceni Kulturnog centra, monodramom “Gospođa ministarka“, u izvođenju izuzetne Ljiljane Stjepanović, koju je publika, do samog kraja, pratila salvom smeha i aplauza.

KOMENTARIŠI