Počela izgradnja najvećeg optičkog teleskopa na svetu

Počela izgradnja najvećeg optičkog teleskopa na svetu

Izgradnja najvećeg optičkog i infracrvenog teleskopa na svetu počela je u pustinji Atakama u Čileu. Teleskop nazvan ELT (skraćeno od Extremely Large Telescope - izuzetno veliki teleskop), biće smešten na vrhu 3.000 metara visoke planine Kero Armazones, u regionu u kome uglavnom nema oblaka.

ELT će imati osnovno sočivo prečnika 39 metara, koje će biti smešteno u rotirajućoj kupoli prečnika 85 metara, teškoj 5.000 tona. Teleskop će prikupljati 100 miliona puta više svetlosti nego ljudsko oko.

ELT je delo stručnjaka organizcije European Southern Observatory (ESO), koja okuplja stručnjake iz Evrope i zemalja sa južne hemisfere.

“ELT će nas dovesti do otkrića koja danas ne možemo ni da zamislimo. On će inspirisati brojne ljude širom sveta da razmišljaju o nauci, tehnologiji i našem mestu u univerzumu. Od njega će velike koristi imati države članice ESO, Čile kao i ostatak sveta”, rekao je na ceremoniji otvranja radova generalni direktor ESO Tim de Zeeuv.

Predsednica Čilea Mišel Bašele na svečanosti je izjavila da se u Čileu ne gradi samo teleskop već “jedan od najznačajnijih izraza naučnih i tehnoloških dostignuća koji pruža neverovatne mogućnosti za međunarodnu saradnju”.

https://youtu.be/CUeM19xgaXo

KOMENTARIŠI