Foto: NASA, ESA, CSA, and STScI

Nasa je objavila prvu fotografiju dobijenu pomoću novog Džejms Veb teleskopa, naslednika Habla, koja bi trebalo da pomogne boljem razumevanje kosmosa.

Za sliku se kaže da je najdublji, najdetaljniji infracrveni prikaz univerzuma do sada, koji sadrži svetlost galaksija kojoj je trebalo mnogo milijardi godina da stigne do nas.

Sliku je predstavio američki predsednik Džozef Bajden tokom brifinga u Beloj kući.

Na njoj je prikazan SMACS 0723, gde masivna grupa jata zvezda deluje kao lupa za objekte iza njih.

Nazvano gravitaciono sočivo, Džejms Veb teleskop je stvorio prvi pogled dubokog polja na neverovatno stare i udaljene galaksije.

Uspeo je da otkrije izobličeni oblik (crvene lukove) galaksija koje su postojale samo 600 miliona godina nakon Velikog praska (Univerzum je star 13,8 milijardi godina), prenosi Bi-Bi-Si.

Prezentaciju je Bajden održao u Beloj kući tokom sa Nasa administratorom Bilom Nelsonom.

„Teško je to i zamisliti. To je zapanjujuće. To je istorijski trenutak za nauku i tehnologiju, za Ameriku i čitavo čovečanstvo”, rekao je Bajden.

Nelson je istakao da je to najdublja slika našeg univerzuma koja je do sada snimljena.

Prema njegovim rečima, slika prikazuje svetlost galaksija koja se savija oko drugih galaksija. Putovala je, dodaje, milijardama godina pre nego što je stigla do teleskopa.

„Gledamo unazad više od 13 milijardi godina”, rekao je Nelson, dodajući da će više slika koje će objaviti svemirska agencija doseći dalje, do oko 13,5 milijardi godina, blizu procenjene početne tačke samog univerzuma.

„Vraćamo se skoro na početak”, rekao je Nelson.

Neke od tih udaljenih galaksija i zvezdanih jata nikada ranije nisu viđene. Jato galaksija je prikazano onako kako se pojavilo pre 4,6 milijardi godina.

„Ovaj komad ogromnog univerzuma pokriva deo neba otprilike veličine zrna peska koji neko na zemlji drži na dohvat ruke”, navodi se u saopštenju Nas-e.

Snimljena infracrvenom kamerom Džejms Veb teleskopa, slika ranog univerzuma se sastoji od više slika snimljenih na različitim svetlosnim talasnim dužinama tokom 12,5 sati.

Svemirski teleskop Džejms Veb (JVST) vredan 10 milijardi dolara, lansiran 25. decembra prošle godine, najavljen je kao naslednik čuvenog svemirskog teleskopa Habl.

Svemirska opservatorija, koja je pokrenuta u decembru, moći će da zaviri u atmosferu egzoplaneta i posmatra neke od prvih galaksija stvorenih nakon što je svemir nastao posmatrajući ih kroz infracrveno svetlo koje je nevidljivo ljudskom oku.

Ostatak slika u boji visoke rezolucije Nasa će prikazati tokom dana.

KOMENTARIŠI