FOTO: Luc Viatour // WIKIPEDIA

Američka agencija za istraživanje svemira najavila je predstavljanje „uzbudljivog novog otkrića“ koje se odnosi na Mesec. Ipak, za više detalja moraćemo da sačekamo 26. oktobar.

Nasa nije otkrila nikakve detalje koji se odnose na otkriće, ali se u saopštenju navodi da su u pitanju „saznanja koja doprinose naporima Agencije da prouči Zemljin prirodni satelit i istraživanjima dalekog svemira“, javlja Indipendent.

Otkriće, kažu u Nasi, rezultat je rada stručnjaka koji rade u opservatoriji SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy).

SOFIA je modifikovani „boing 747“ koji se kreće višim delovima atmosfere što omogućava teleskopu od 2,75 metara da posmatra Solarni sistem i svemir.

Budući da se kreće iznad prostora gde se nalazi 99 odsto vodenih isparenja, koja zamagljuju pogled na kosmos sa Zemljine površine, leteća opservatorija u mogućnosti je da opazi i fenomene koji nisu drugačije uočljivi, navodi se u saopštenju Nase.

Na predstavljanju otkrića biće reči o programu „Artemis“, koji predviđa slanje prve žene i još muškaraca na Mesec 2024. godine, kao i osposobljavanje Zemljinog satelita za bazu odakle će krenuti misija na Mars 2030. godine.

Događaj na kojem će otkriće biti predstavljeno održaće se 26. oktobra u 18 časova po našem vremenu.

KOMENTARIŠI