FOTO: B.P.

Svi vozači su u obavezi da od 1. novembra pa sve do 1. aprila imaju sve četiri zimske gume ukoliko se na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica.

Za zamenu guma kod vulkanizera potrebno je izdvojiti od 2.500 do 3.000 dinara, dok je najmanja kazna za kršenje ovog propisa 10.000 dinara.

Što se tiče kupovine novih guma, raspon cena je veliki i kreće se od 5.000 do čak 30.000 dinara po komadu. Cene zavise od tipa, prečnika, i proizvođača. Najjeftinije su domaće, Tigrove gume koje se u zavisnosti od dimenzija kreću od 5 do 7 hiljada dinara. Najskuplje su kod velikih automobila, džipova na primer, koji imaju velike točkove, od preko 20 inča.

Foto: Pixabay // ilustracija

Trošak kupovine novih guma, vozače čeka na svake tri do četiri godine, u zavisnosti od broja pređenih kilometara. Nova zimska guma ima dubinu šare od oko 9 milimetara.

Pravilnik o tehničkim uslovima vozila pak zahteva da dubina šare ili gazećeg sloja na pneumaticima ne bude manji od 4 milimetra.

Onima koje sneg i led zatekne sa letnjim pneumaticima, prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, preti kazna u rasponu od 10.000 do 20.000 dinara.

1 KOMENTAR

  1. Samo nas zamajavajte sa ovim budalaštinama. Nesretni narod koji jedva preživljava sada ima novi trošak.

KOMENTARIŠI