Foto: Urban City // B.P.

Prema podacima sajta Aj-kju er vazduh je jutros (09.00) veoma nezdrav u Užicu, Čačku, Novom Pazaru i Gornjem Milanovcu. To znači da je indeks zagađenosti premašio 200. U Beogradu vazduh nezdrav sa indeksom 164, navodi se na sajtu Aj-kju er.

Prema podacima sajta Aj-kju er, u Čačku je indeks zagađenosti 279, u Užicu 238, Novom Pazaru 228, a u Gornjem Milanovcu je 204.

Indeks zagađenosti govori da je, koncentracija PM2,5 čestica u Čačku trenutno 45,8 puta veća od godišnje referentne vrednosti SZO za kvalitet vazduha.

U Beogradu je indeks zagađenosti 164, ili 16,3 puta veća od one koju propisuje SZO kao referntnu vrednost.

Na čelu liste najzagađenijih većih gradova sveta i prestonica država je Sarajevo. Aj-kju er navodi da je indeks zagađenosti u tom gradu 218.

Kada je vazduh “jako zagađen” ozbiljne zdravstvene tegobe se mogu očekivati i kod zdravih
osoba i u osetljivim grupama populacije, navedeno je na sajtu. Osetljive grupe su stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća.

Preporuka je da se izbegavaju sve fizičke aktivnosti u spoljašnjoj sredini, da se skratiti boravak na otvorenom i preusmeri obavljanje uobičajenih aktivnosti u zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Takođe, ne preporučuje se otvaranje prozora i provetravanje kako zagađen vazduh ne bi prodro unutra.

Indeks zagađenosti vazduha formira se na osnovu ispitivanja koncentracije šest glavnih zagađivača: PM-2,5 čestica, PM-10 čestica, ugljen-monoksida, sumpor-dioksida, azot-dioksida i ozona u nivou zemlje.

PM čestice od 2,5 mikrona su najopasnije jer su najmanje. One nastaju sagorevanjem fosilnih goriva – auspusi automobila, grejanje na drva i ugalj.

Lako prodiru u telo ljudi i, ukoliko se natalože, mogu izazvati kardiovaskularne probleme i probleme disajnih organa.

KOMENTARIŠI