„Viminacijum avantura park“ otvoren danas u okviru arheološkog kompleksa Viminacijum kod Kostolca

„Viminacijum avantura park“ otvoren danas u okviru arheološkog kompleksa Viminacijum kod Kostolca

Park je otvorio ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić, koji je tom prilikom i sam isprobao vožnju ziplajnom

Park je otvorio ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić, koji je tom prilikom i sam isprobao vožnju ziplajnom.

Rasim Ljajić

On je rekao da su ovakvi sadržaji zanimljivi i dobri za promociju Viminacijuma kao svojevrsne turističke atrakcije.

„Ovo je jedan od retkih primera da od arheološkog nalazišta dobijete prvorazrednu turističku destinaciju“, rekao je Ljajić i dodao da više od 100.000 ljudi poseti to arheološko nalazište, od čega 40 odsto čine strani gosti.

RIMSKI LEGIONARNI LOGOR

Ljajić je rekao da je arheološki kompleks, zahvaljujući kreativnosti, sposobnosti i posvećenosti svih onih koji u njemu rade, danas jedna od važnih turističkih destinacija u zemlji.

On je rekao da će to brzo postati i izletnička destinacija i da se očekuje veliki broj đačkih ekskurzija već iduće godine.

Istakao je da su manje-više svi kapaciteti u Viminacijumu popunjeni od marta do decembra iduće godine, te da će oko 20.000 dece posetiti ovaj kamp.

„Ovo može biti i dobra kongresna destinacija koja će okupiti ljude iz različitih oblasti, ne samo nauke. Ima dovoljno smeštajnih kapaciteta, gde se, pored njih, može uživati i u drugim pratećim sadržajima. Zadovoljni smo što u ovom delu Srbije dobijamo značajnu destinaciju i verujem da ćemo narednih godina imati značajan broj gostiju, stranih i domaćih“, rekao je Ljajić.

Na lokalitetu Viminacijum posetioci će imati priliku da uživaju u različitim atraktivnim sadržajima poput legionarskog poligona, orijentiringu i ziplajnu, streljaštvu…

VIMINACIJUM AVANTURA PARK

Osim toga, ideja je da se deca i mladi kroz različite edukativne radionice upoznaju sa arheologijom, antropologijom, starim zanatima, slikarstvom i mnogim drugim tehnikama.

Svaka od prepreka u parku nosi ime jednog od rimskih imperatora, a svi koji posete kompleks će moći da vide kako su se oni obučavali, jer je ideja bila da se vratimo u vreme od pre 2.000 godina i sve što su oni radili i kako su se takmičli preslika u savremeni ambijent.

Avantura park je koncipitan i dizajniran u temi rimskih legionara, a visinsi poligon smešten je na dva hektara površine, na drvenim stubovima visine od osam do 12 metara.

Time je za tinejdžere stvoren jedan kreativan i zabavan kamp.

Direktor arheološkog lokaliteta Viminacijum Miomir Korać rekao je da je cilj bio da se kod dece neguje timski duh odnosno kako da zajedničkim snagama mogu da napreduju, usavršavaju se i postižu rezultate.

Od marta do decembra iduće godine svi kapaciteti su popunjeni, rekao je Korać i dodao da ovo nije jedini projekat na tom lokalitetu, već da je Ministarstvo turizma do sada uložilo 100 milona dinara.

KOMENTARIŠI