VIMINACIJUM: Mamut park zatvoren zbog rekonstrukcije

VIMINACIJUM: Mamut park zatvoren zbog rekonstrukcije

U Mamut parku na arheološkom lokalitetu Viminacijum počinju radovi na rekonstrukciji, zbog čega je on zatvoren za posetioce

Svi ostali objekti na ovom lokalitetu otvoreni su za razgledanje, a o ponovnom otvaranju Mamut parka izdaće se naknadno obaveštenje. Ovaj jedinstveni park otvoren je u junu 2014. godine, u podzemnoj pećini površine 1.500 kvadrata.

U njoj su smešteni skeleti mamutice Vike, pronađene 2009. godine na ugljenokopu „Drmno“, kao i ostaci još četiri mamuta, iskopanih dve godine kasnije. Reč je o ostacima runastih mamuta, koji su dobili imena: Nosko, Trbuško, Džomla i Mapi. Pećina se nalazi 30 metara pod zemljom i podupire je devet drvenih lukova, a osvetljava sunčeva svetlost, preko specijalnog sistema solar tuba. Na gradnji „Mamut parka“ radio je veliki tim stručnjaka – arheolozi, konzervatori, paleontolozi, arhitekte, vajari i građevinari.

Nakon iskopavanja, fosili mamuta u ovaj park prebačeni su u specijalnim čeličnim sarkofazima, sa zemljom i peskom u kojima su pronađeni.

KOMENTARIŠI