Grad Požarevac popisao sve što je nad zemljom, čak 14.000 objekata

Grad Požarevac popisao sve što je nad zemljom, čak 14.000 objekata

Sa tri miliona evra bespovratne pomoći, Evropska Unija finansira 18 projekata popisa i upravljanja javnom imovinom u 48 lokalnih samouprava. Petinu novca obezbedile su opštine i gradovi, koji žele da utvrde čime raspolažu i uz gazdovanje imovinom, popune budžete i privuku investitore

Simboličnim potpisima na šemu projekata počela je realizacija ugovora. Kuršumlija tek kreće u posao, dok je Požarevac uz prethodni krug pomoći popisao sve što je nad zemljom, čak 14.000 objekata. Sada su na redu podzemne mreže.

“Često se dešava da grad i naša javna preduzeća nemaju tačne pozicije podzemne infrastrukture, što je itekako važno kada dođe do određenih kvarova ili treba da se priključe određeni objekti”, kaže Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca.

“To su ili nepokretnosti kao lokali koji su u gradu ili zemljište. To je uglavnom ta imovina, do sada je bilo ta kategorija korisnici, država vlasnik, mi korisnici”, kaže Rodoljub Vidić, predsednik opštine Kuršumlija.

Uz razgraničenje javne imovine na centralnu, pokrajinsku i lokalnu, svi će biti na dobitku ocenjuju nadležni.

“Da praktično upravljanje imovinom bude jedan od alata za privlačenje stranih investicija i za dobijanje nekih benefita pre svega u gradovima i opštinama i samim tim i našoj državi”, kaže Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave.

Sa petim krugom pomoći lokalnim samoupravama Evropska unija je do sada uložila 33 miliona evra u jačanje procesa decentralizacije i kvaliteta usluga građanima i privredi. Utisak je da se sredstva iz predpristupnih fondova ne koriste dovoljno.

“Sedamdeset procenata svih odluka i propisa Evrpske unije treba da se primeni na lokalnom nivou i lokalna samouprava mora da bude osposobljena da to implementira i ima korist od toga”, kaže Sem Fabrici, šef delegacije EU u Srbiji.

Ministarka za evrpske integracije Jadranka Joksimović kaže da je potrebno identifikovati  gde su dostupna razvojna sredstva, da se ne zadužujemo tamo gde nema potrebe, jer nekada za ono, za šta uzmete kredit ili nema dovoljno novca u budžetu, možete da aplicirate za sredstava iz fondova EU.

Cilj evropskih integracija je ravnomeran i održiv regionalni razvoj. Put je jačanje međuopštinske saradnje, dobar znak je što je sada za jedan projekat zajednički konkurisalo i do sedam gradova i opština.

1 KOMENTAR

  1. Postoje objekti i lokali u Požarevcu koji se za kikiriki izdaju određenom krugu ljudi. Eto kako nastaju tajkuni….

KOMENTARIŠI