Spasović: Promenjeno lice Požarevca u prethodne tri godine

Spasović: Promenjeno lice Požarevca u prethodne tri godine

BANE SPASOVIĆ, Foto: Urban City // arhiva

Kraj godine uvek je prilika da se pred građanima i medijima sumiraju rezultati iz prethodnog perioda i najave ključni projekti u novoj godini. Na redovnoj konferenciji GrO SNS Požarevac predsednik gradskog odbora i gradonačelnik Požarevca Bane Spasović govorio je o kapitalnim projektima u ovoj godini.

8,5 milijardi dinara investicija u prethodne tri godine

„U prethodne tri godine u gradsku infrastrukturu i razne druge projekte investirano je oko 8,5 milijardi dinara, a od te sume ove godine je uloženo oko 3 milijardi dinara“, rekao je Spasović. Od investicija on je istakao novi kružni tok u ulici Jovana Šerbanovića koji je promenio izgled tog dela grada sa jedne strane ali je i ubrzao saobraćaj. Zatim je naveo ulicu Čede Vasovića gde su završeni trotoari, postavljena nova led rasveta i urađena parking mesta i Sinđelićevu ulicu gde je pored asfaltiranja, izgradnje trotoara, urađena nova rasveta ali i kompletna podzemna instalacija računajući zamenu magistralnog toplovoda, zamenu vodovodnih cevi i izgradnju kišne kanalizacije koje nije bilo nikada u ovoj ulici. Ono što je zajedničko ovim ulicama to je da su one potpuno nove ulice da je samo stari naziv. Procentualno po broju stanovnika ulagano je jednako kako u gradu tako i u selu. Ovih dana je asfaltiran i prvi deo PP odreda a drugi deo će biti početkom naredne godine. U sporednim ulicama je rađena kanalizacija i toplifikacija. Kapitalni projekat Južni kišni kolektor od Brežanskog kanala, ka ulicama 27. aprila i PP odreda ušao je u treću fazu koja košta oko 50 miliona dinara njegovim završetkom će biti rešen veliki problem grada. Toplifikacija je investirala u širenje mreže preko 450 miliona dinara a uštedela je kroz javne nabavke 75 miliona dinara što će dalje biti utrošeno za nove investicije, što je primer dobrog domaćinskog poslovanja. U 2019. godini završeno je oko 11 kilometara kanala Stare Mlave i nastaviće se sa održavanjem istog. „Da je to dobra investicija uverili smo se tokom obilnih padavina koje su bile tokom proleća i gravitirajuća sela nisu imala probleme sa poplavama“, dodao je Spasović.

Rešavanje problema komunalnog otpada u narednoj godini

Jedna od najznačajnijih investicija je izgradnja reciklažnog centra koji je pri kraju. Mašine za recikliranje su stigle i probni rad se očekuje na proleće. Kada je u pitanju odnošenje smeća iz seoskih domaćinstava elaborat je pri kraju i očekuje se da za dve godine i sela budu pokrivena organizovanim odnošenjem smeća a samim tim će biti ugašene divlje deponije.

Više novca za poljoprivredu, socijalnu politiku, kulturu, sport, školstvo i vrtiće

„Za 23,5 miliona dinara potpisano je preko 200 ugovora za podsticaje poljoprivrednim proizvođačima, a u 2019. godini sredstva su uvećana za 10 miliona dinara. 100 miliona dinara je uloženo u objekte osnovnih, srednjih škola i predškolske ustanove, subvencioniše se boravak mališana u privatnom vrtiću koji su ostali ispod crte u upisnom roku. Izdvajanja za socijalno ugrožene kategorije su bila nikad veća u ovoj godini i to će se nastaviti u narednom periodu. Mnogo je uloženo u kulturu. Osnovan je novi festival Viminacijum fest, obnovljen je objekat Sportskog centra, izdvojena su sredstva za uređenje stadiona, plato ulica kod SC su renovirani, podignuta je balon hala, u sportske klubove uloženo 120 miliona dinara, rekonstruiše se zgrada Načelstva, istakao je Spasović.

Nove investicije za brži privredni razvoj grada

Kada je u pitanju privredni razvoj grada dobijen je sertifikat o Povoljnom poslovnom okruženju koji je Požarevac istakao kao dobro mesto za investiranje u regionu. Spasović je najavio otvaranje fabrike za proizvodnju kafe, fabriku za proizvodnju konditorskih proizvoda, otvorena je fabrika za reciklažu belgijsko-kineskih partnera koja će dodatno zaposliti nove radnike. Kao najveći uspeh Spasović je istakao taj što su rešeni imovinsko pravni odnosi sa kompanijom Bambi koja je prešla u vlasništvo Koka kole. Rešeni odnosi znače da će ova prestižna kompanija proširiti proizvodne pogone i to je pokazatelj dobre poslovne klime i da su veliki strani investitori zainteresovani za Požarevac.

Kancelarija za dijasporu u narednoj godini

Ostvareni su dobri kontakti sa dijasporom i krajem januara se očekuje otvaranje Kancelarije za dijasporu gde će naši građani koji žive u inostranstvu na brži način ostvarivati svoja prava ali moći će da dobijaju informacije o eventualnim ulaganjima u svoju zemlju.

Veliki projekti za 2020. godinu

Led rasveta se nalazi u drugoj fazi i očekuje se JPP za zamenu 11 000 sijalicu i sa postavljanjem elemenata smart sitija. Od projekata za narednu godinu najavio je rekonstrukciju Čikoša koja treba da počne u februaru ili martu kako bi grad dobio novi trg. Raspisana je javna nabavka za projekat zatvorenog bazena vrednosti 10 miliona dinara, na prostoru izgorele MZ Čačalica biće izgrađen objekat od 500 kvadrata u kome će biti ne samo kancelarije MZ već i poslovni prostor za apoteku i supermarket.

Izuzetna saradnja sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i Vladom Republike Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio izgradnju brzog puta od naplatne rampe ka Golupcu sa četiri trake što će biti kapitalna investicija od velikog značaja ne samo za Požarevac već i čitav okrug. Republika će uraditi i 7 kilometara puta Požarevac – Poljana i presvući će habajućim slojem 11 kilometara obilaznice Požarevac – Kostolac. Saradnja sa Vladom Republike Srbije je odlična, pogotovo sa Kancelarijom za javna ulaganja preko koje su rekonstruisane škole u Kostolcu i Zabeli a saradnja će se nastaviti rekonstrukcijom OŠ „Dositej Obradović“ i Doma zdravlja. Velika sredstva su izdvojena za Opštu bolnicu koja će postati savremena zdravstvena ustanova sa najmodernijom opremom i moći će da pruža medicinske usluge na evropskom nivou.

Na kraju konferencije predsednik požarevačkih naprednjaka Bane Spasović čestitao je svim građanima Novu godinu i Božić uz želje da imaju puno poslovnog uspeha i lične i porodične sreće.

1 KOMENTAR

  1. Laži one koji neznaju Požarevac, šta si uradio??? Počeo si sve ali ništa završeno, parkiralište ko hotela Dunav, soji razlog narod nezna, ima li neko da zbog toga izgubio službu, naravno da nema. Toplifikcija Jeremijino polje, ulica Pećka, Majora Gavrilovića i sve poprečne ulice do ulice Vojske Jugoslavije šta je završeno? kad će da bude priključeno. Asfaltiranje Pećke ulice početo pre 5 – 6 godine šahte zatrpaane asfalta nema. ako je vaš i tvoj rezultat rada onda treba Vučić da bude bolje informisan.

KOMENTARIŠI