PODELI
foto: Urban City Combo / B.P.

Očekuje se dolazak najmanje 1.000 učesnika, među kojima će biti i svetska imena arheologije i pratećih disciplina koji će, kako se planira, deset dana boraviti u autentičnim rimskim barakama.

 Prostor nekadašnjeg rimskog grada i vojnog logora Viminacijuma na više od od  450 hektara šire gradske i 220 hektara uže gradske teritorije nalazi se ispod obradivih površina.

Predmeti i fragmenti predmeta iz rimskog perioda rasuti su u oraničnim brazdama.

foto: Urban City
foto: Urban City

Jedini od više desetina legijskih logora u Rimskom carstvu koji nije ispod nekog od savremenih gradova, Viminacijum je arheološko nalazište u blizini Starog Kostolca, na 12. kilometru od Požarevca.

U poslednje tri decenije 20. veka obavljena su istraživanja viminacijumskog grada mrtvih ili nekropola i otkriveno više od 13.500 grobova, rekao je juče novinarima direktor Arheološkog instituta SANU Miomir Korać.

U logoru se nalazilo oko 6.000 legionara i još šest stotina konjanika, a sam logor se prostire na 16 hektara ispod zemlje. Oko ovih zidina se od prvog veka nove ere razvijao Viminacijum, objasnio je Korać.

Taj vojni logor bio je glavni grad provincije Donje Mezije i među značajnijim vojnim logorima na Dunavu.

Neko vreme bio je i glavni grad Gornje Meziije koja je obuhvatala najveći deo Srbije, severnu Makedoniju deo severozapadne Bugarske.

Na istraživanju rimskog grada i vojnog logora radi interdisciplinarni tim, sastavljen od izuzetnih stručnjaka iz različitih oblasti.

Sela Stari Kostolac i Drmno, koja se nalaze na 13 km od Požarevca, leže na ostacima antičkog Viminacijuma.

KOMENTARIŠI