Mošti Svetog despota Stefana stigle iz Požarevca u Beograd

Mošti Svetog despota Stefana stigle iz Požarevca u Beograd

Deo moštiju svetog Stefana Lazarevića dopremljene su danas iz Požarevca u Beograd i položene u Vaznesenjoj crkvi, gde će, kako je planirano, trajno ostati.

Mošti svetog Stefana su dočekali sveštenici i građani tačno u podne, nakon čega je služena liturgija.

Starešina Vaznesenjske crkve u Beogradu jerej Arsenije Arsenijević rekao je da je doček moštiju svetog Stefana veliki događaj za Beograd, jer je on za vreme njegove vladavine prvi put postao prestonica.

Inače, despot Stefan Lazarević bio je sin kneza Lazara. Nakon što je knez Lazar poginuo u Kosovskom boju 1389. godine, tada maloletni Stefan je nasledio presto, ali je do punoletstva u njegovo ime, Srbijom vladala njegova majka Milica.

U istoriji važi za vladara u čije vreme je Srbija ostvarila političku stabilnost. Osim političkog dara, despot Stefan Lazarević imao je i književni talentat. Njegovo najpoznatije delo je “Slovoljubve”, pesnička poslanica za koju se smatra da je posvećena njegovom mlađem bratu Vuku.

Stefan Lazarević je zaslužan i za to što se njegova sestra Olivera, koja je bila u haremu Bajazita kao zalog mira, vratila u Srbiju.

Naime, on je učestvovao na Bajazitovoj strani protiv mongolskog kana Tamerlana u bici kod Angore 1402. godine, a nakon poraza osmanskih snaga pri povratku je u Carigradu dobio od vizantijskog cara titulu despota – najvažnije dostojanstvo posle carskog ali i dozvolu da sestru Oluveru vrati u Srbiju.Stefana Lazarevica je kanonizovala Srpska pravoslavna crkva, kao Svetog Stefana despota Srpskog, na petstogodišnjicu njegove smrti 19. jula 1927. godine.

KOMENTARIŠI