Vino Župa od belog vina pravi medicinski alkohol

Vino Župa od belog vina pravi medicinski alkohol

Početkom sledeće nedelje očekuje se potpuna stabilizacija u snabdevanju tržišta alkoholom, a domaći proizvođači redovno snabdevaju zdravstvene ustanove i apoteke, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS) i dodaje da su se domaće destilerije ponudile da rakiju i vino prerade u medicinski alkohol.

Proizvođači ističu da fabrike rade u tri smene, nije bilo prekida ni u proizvodnji ni u isporuci, i u potpunosti mogu da zadovolje zahteve domaćeg tržišta, navodi u saopštenju PKS, uz najavu da su zbog povećane potražnje i potrebe za etanolom kao dezinfekcionim sredstvom, domaće desetilerije ponudile da prerade izvesne količine vina i rakije u medicinski alkohol.

“Komora Srbije je u svakodnevnom je kontaktu sa našim proizvođačima etanola i trudimo se da im pomognemo oko nabavke sirovina i energenata, odnosno, mazuta”, rekao je Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala PKS.

On je ocenio da se situacija na tržištu, izazvana povećanom tražnjom za svim dezinfekcionim sredstvima, pa i medicinskim alkoholom, polako se smiruje i uskoro se očekuje potpuna normalizacija.

PKS navodi da je Republička direkcija za imovinu od kompanije NAVIP preuzela oko 350.000 litara belog vina za destilaciju, a Vino Župa iz Aleksandrovca preradiće ga u alkohol jačine 75 procenata koji će biti isporučen bolnicama.

Direkcija za imovinu će još jednu količinu alkoholnih destilata, stečenih iz poreskog postupka u državnu svojinu staviti na raspolaganje radi dalje destilacije u medicinski alkohol, sve u hitnom postupku u svrhu borbe protiv novog virusa.

Članovi Grupacije proizvođača jakih alkoholnih pića PKS inicirali su i organizovali anketiranje članica – destilerija o mogućim količinama alkohola koje bi donirali za preradu u alkohol jačine 75 odsto za potrebe bolnica i zdravstvenih ustanova.

“Destilerije su spremne da doniraju oko 11.300 litara voćnih destilata prosečne jačine oko 60 odsto. Za donacije su se prijavljivale i manje destilerije koje su ponudile i rakiju spremnu za prodaju samo da pomogn u teškim trenucima”, navedeno je u saopštenju PKS.

KOMENTARIŠI