Foto: Pixabay // ilustracija

Građanima je od utorka omogućeno da na nov i efikasan način plate takse i naknade za usluge koje pružaju organi javne uprave.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović objavili su novu elektronsku uslugu “Plati”, koju će Ministarstvo prvo ponuditi korisnicima svojih usluga na Portalu elektronske uprave.

Naime, na portalu e-uprava razvijen je poseban sistem plati.euprava.gov.rs, koji omogućava kreiranje jedinstvenog platnog naloga za bilo koju uslugu koji sadrži jedinstveni poziv na broj odobrenja. Na ovaj način u potpunosti se eliminiše potreba donošenja overene uplatnice u papiru kao dokaza da je plaćena odgovarajuća taksa ili naknada. Nakon kreiranja platnog naloga, građani na portalu e-uprave mogu izvršiti plaćanje dina, viza, master i mastro platnom karticom svih banaka koje posluju na tržištu Srbije, ali isto tako kreiranu uplatnicu mogu da sačuvaju i da plate putem svog naloga elektronskog bankarstva ili na šalteru bilo koje banke ili pošte, navodi se na sajtu e-uprave.

Trenutno na ovom sistemu dostupno je 300 usluga Ministarstva unutrašnjih poslova, kao što je plaćanje taksa i naknada prilikom vađenja novih ličnih karata i pasoša, registracije vozila, izdavanja saobraćajne dozvole, a uskoro i ostali organi državne uprave će početi da koriste ovaj sistem. Građani više ne moraju da popunjavaju nekoliko uplatnica, dovoljno je da putem sistema plati.euprava.gov.rs kreiraju jedinstvenu uplatnicu.

“Samo od januara ove godine na portalu e-uprava preko 24.000 građana je zakazalo termin za ličnu kartu i pasoš i svi oni su morali da odu do banke ili pošte kako bi izvršili plaćanje taksi i naknada. Od sada građani to više neće morati da rade, dovoljno je da preko portala e-urava zakažu termin i preko sistema Plati kreiraju uplatnicu i plate, a ta uplata biće evidentirana i dostupna šalterskom službeniku prilikom odlaska u zakazan termin. Odnosno, nema potrebe da građani više donose overene izvode ili druge dokaze o uplati kako bi dokazali da je neka taksa i naknada plaćena”, izjavio je Jovanović.

Plaćanje taksa i naknada predstavlja sastavni deo većine postupaka. Zato je važna komponenta digitalizacije javne uprave i povećanja njene efikasnosti proces plaćanja koji treba da podrže kvalitetne i potpune elektronske usluge. Usluga “Plati” svim učesnicima u procesu plaćanja (stranka, organ javne uprave, Uprava za trezor, banka) obezbeđuje sve neophodne podatke za kreiranje parametara uplate, provere statusa plaćanja i izvršenja usluge.

KOMENTARIŠI