Više od hiljadu vozača vozilo pod dejstvom alkohola za praznike

Više od hiljadu vozača vozilo pod dejstvom alkohola za praznike

Foto: Pixabay // ilustracija

Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije, pukovnik Zlatko Belencan kaže da je tokom novogodišnjih praznika, u proteklih pet dana, više od hiljadu vozača zatečeno da upravlja motornim vozilima pod dejstvom alkohola.

Zlatko Belencan za Tanjug ističe da je, kada je reč o saobraćajnim prekršajima, alkohol i dalje dominantan, ali i da je čak 50 vozača zatečeno da upravlja pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

“Da bi ove brojke bile potpune, potrebno je da dodam da je više od 300 vozača zadržano zato što je upravljalo pod dejstvom alkohola ili pod dejstvom psihoaktivnih supstanci ili odbilo da se podvrgne alkotestiranju ili drogatestu”, rekao je Belencan.

Istakao je da je, kada je reč o stanju bezbednosti saobraćaja, 2023. prošla sa 56 manje poginulih u odnosu na 2022. godinu, ali da u policiji nisu zadovoljni, jer su se opredelili da nema poginulih u saobraćajnim nesrećama ili da se znatno smanji broj saobraćajnih nezgoda, kao i da se ublaže posledice saobraćajnih nezgoda, odnosno smanji broj onih koji su poginuli i onih koji su zadobili teške telesne povrede.

“Mi smo preduzeli sve mere da ne dođe do povećanja broja saobraćajnih nezgoda, ali i pored našeg prisustva i našeg apela da se u saobraćaju učestvuje propisno, nažalost, pet poginulih ove godine govori da pojedini učesnici u saobraćaju još uvek nisu shvatili da je bezbednost u saobraćaju upravo u njihovim rukama”, poručio je Belencan.

Najavio je da će saobraćajna policija i dalje sprovoditi pojačanu kontrolu na svim putnim pravcima, pre svega da bi sprečila izvršenje najtežih prekršaja, prekoračenje brzine i upravljanje pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci.

“Ovom prilikom apelujem na sve učesnike u saobraćaju da propisno i bezbedno učestvuju u saobraćaju, jer bezbednost saobraćaja nije samo u rukama saobraćajne policije, već svakog učesnika ponaosob. Sačuvajte svoj život i život drugih učesnika u saobraćaju”, naglasio je Belencan.

KOMENTARIŠI