Vučić i državni zvaničnici uputili patrijarhu i vernicima čestitku za Badnji dan...

Vučić i državni zvaničnici uputili patrijarhu i vernicima čestitku za Badnji dan i Božić

Foto: Urban City // I.P.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i državni zvaničnici uputili su božićnu čestitku Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju, sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve i svim vernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru.

Aleksandar Vučić je poželeo vernicima da praznik proslave u miru, radosti i blagostanju, uz zahvalnost SPC za očuvanje našeg duhovnog i kulturno-istorijskog nasleđa.

“Vama, episkopimama, sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve srdačno čestitam Badnji dan i Božić, uz iskrenu želju da veliki praznik proslavite u miru, radosti i blagostanju”, kaže Vučić.

Prema njegovim rečima, proslavljanje Božića u našem narodu ima dubok duhovni i istorijski koren koji je ponosno negovan i prenošen s generacije na generaciju.

“Čvrstu nadu i nadahnuće uliva saznanje da u našoj Srbiji, zemlji mira, solidarnosti i napretka, uz puno razumevanja i poštovanja, saborno čuvamo trajne hrišćanske vrednosti koje su naš narod stolećima okupljale i ujedinjavale”, ističe Vučić.

“Snaga naroda i SPC”

Naglašava da Srpska pravoslavna crkva (SPC) ima nemerljivu i jedinstvenu ulogu u očuvanju našeg bogatog duhovnog i kulturno-istorijskog nasleđa i primer je posvećenosti u služenju narodu – u brizi o njegovom obrazovanju, duhovnom i moralnom napretku.

Poručuje i da je duhovna snaga našeg naroda i SPC posebno izražena na našem stradalnom KiM, na kojem čuvamo srpski narod i našu državu Srbiju u celini, koja će nastaviti da snažno pomaže i ulaže u naše svetinje, jer nam je sveta dužnost da se Pećka kandila nikada ne ugase.

“Izražavam Vam, Vaša Svetosti, duboku zahvalnost za neumorni trud i ogroman doprinosu razvoju konstruktivnog dijaloga između SPC i naših državnih institucija, uz uverenje da je na dobro svim našim građanima. Iskreno Vam želim uspeh u odgovornoj patrijaraškoj službi, uz radosni pozdrav: Mir Božiji, Hristos se rodi!”, poručio je Vučić u čestitki.

I predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić uputio je božićnu čestitku patrijarhu srpskom Porfiriju, sveštenstvu SPC i svim vernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru.

“Neka nam radosni praznik rađanja života bude nepresušni izvor duhovne snage, ljubavi i jedinstva u dostojnom čuvanju i jačanju naše Srbije, rada za njeno dobro, na ponos svih ljudi koji joj pripadaju i srpskog naroda u celini”, poručio je Orlić.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević uputio je povodom Božića čestitku arhiepiskopu pećkom, mitropolitu beogradsko-karlovačkom i patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju, episkopu vojnom gospodinu Dositeju i pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije pravoslavne veroispovesti.

Božić je čestitao i potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali.

“Neka najradosniji hrišćanski praznik donese svima dobro zdravlje, mir i mnogo razloga za osmehe. Praznik Hristovog rođenja neka sva srca ispuni radošću, ljubavlju, tolerancijom, ali i ukaže na prave vrednosti koje ne smemo zaboraviti. Božić je pravo vreme da se još jednom podsetimo na značaj zajedništva i sloge”, poručio je ministar Siniša Mali.

“Iskazivanje ljubavi i poštovanja”

I ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović čestitala je Badnji dan i Božić svim građanima koji taj praznik slave po Julijanskom kalendaru.

“Želim vam da ovaj najradosniji hrišćanski praznik dočekate i proslavite okruženi najdražim i najmilijima. Ovi praznični dani su prilika da iskažemo ljubav, poštovanje i podršku, razgovaramo i da se još više približimo jedni drugima”, poručila je ministarka, a navodi se u saopštenju.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković, takođe, čestitala je  Božić patrijarhu Porfiriju i svima koji proslavljaju taj praznik.

“Vaša Svetosti, uvaženi Gospodine Porfirije, sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu želim srećan Božić. U domove pravoslavnih hrišćana neka praznik donese mir, zdravlje, ljubav i blagostanje”, poručila je ministarka.

I ministarka kulture Maja Gojković uputila je čestitku svim građanima Srbije povodom Božića.

“Neka duhovna snaga velikog praznika bude snažan podstrek da osnažimo hrišćanske vrline zajedništva, razumevanja i praštanja zarad sveukupnog napretka naše zemlje i našeg naroda”, istakla je Gojkovićeva.

“Nada u jedinstvo”

Petar Petković, u ime Kancelarije za KiM i u svoje ime, takođe, čestitao je praznik patrijarhu Porfiriju, sveštenstvu, monaštvu i vernicima, kao i episkopu raško-prizrenskom  Teodosiju i srpskom narodu na KiM.

“I pored toga što nas i nadalje očekuju ozbiljna iskušenja i izazovi, želim da se sa radošću i verom okrenemo Novoj godini, imajući nadu da su naše jedinstvo, političko i duhovno, očuvanje mira, poštovanje bližnjih, jedina osnova skladnog i uspešnog zajedničkog života, ma gde da se nalazimo, a posebno na našem stradalnom KiM”, poručio je Petković.

I predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović čestitao je Božić patrijarhu srpskom Porfiriju i  vernicima.

“Neka Božić donese radost u vaše domove i ispuni vaša srca blagodarnošću. Mir Božji, Hristos se rodi”, poželeo je Mirović.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, takođe, čestitao je patrijarhu srpskom Porfiriju, sveštenstvu i monaštvu SPC, kao i svim pravoslavnim vernicima, najradosniji hrišćanski praznik Božić.

“Neka svjetlost i toplina najvećeg praznika rođenja Isusa Hrista obasja i podari svima dobro zdravlje, radost i mir, te pokaže put iskrenog praštanja i poštovanja”, kaže se u čestitki.

Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina žele blagosloven i srećan Božić svim vernicima širom sveta koji ovaj veliki praznik slave po julijanskom kalendaru.

KOMENTARIŠI