Pošto se nije pojavio na zakazanom suđenju 13. jula, vanraspravno veće Višeg suda u Požarevcu donelo je rešenje o  pritvora do 30 dana zbog zloupotrebe službenog položaja protiv Zorana Repedžića, bivšeg direktora JP “Toplifikacija”.

Razlog za donošenje ovog rešenja jeste taj što Repedžić nije bio dostupan sudu, jer se nije pojavio na prethodnih pet pretresa, a bio je samo na pripremnom. Adresa koju je dostavio sudu nije bila važeća, tako da sud nije mogao da mu dostavi poziv, niti ga je po nalogu suda policija mogla da pronađe.

Zbog toga je naloženo da se uhapsi i dovede u pritvor, kako bi se obezbedilo njegovo prisustvo na suđenjima. Više javno tužilaštvo predložilo je da se za njim raspiše poternica. Inače, Repedžić je i sam izjavio, kad je trebalo da bude učesnik u serijalu “Insajdera”, da se nalazi u inostranstvu jer se u Požarevcu protiv njega vodi politički progon i hajka i da se ne osećaju bezbedno ni on, ni njegova porodica.

Na doneto rešenje Višeg suda o određenju pritvora, njegovi advokati imaju pravo žalbe. Nakon toga, treba videti da li će eventualnu žalbu Repedžićevih advokata vanraspravno veće suda u požarevcu prihvatiti ili ne, a onda bi trebalo da usledi raspisivanje poternice.

Repedžić se tereti zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju. Za ovo krivično delo, za koje sudi sudija Zoran Janković, a optužnicu zastupa zamenik višeg tužioca Slobodan Kovačević, predviđena je zatvorska kazna u trajanju od 2 do 12 godina zatvora.

On je uhapšen u avgustu 2014. godine, zbog sumnje da je izvršio zloupotrebu sužbenog položaja i zloupotrebu u vezi sa javnim nabavkama u “Toplifikaciji”. Tada je saopšteno da je jednom novosadskom preduzeću omogućio protivpravnu korist od 3,6 miliona dinara preko poslova montaže predizolovnih cevi i izgradnju toplopredajne stanice na četiri lokacije u Požarevcu, bez učešća na tenderu. Takođe, saopšteno je i da je, suprotno odluci Nadzornog odbora JP “Tpolifikacija“, angažovao advokate i sa njima sklopio fiktivne ugovore, a nakon toga ih isplatio u iznosu od 80.000 dinara. Kako smo nezvanično saznali, Repedžič se trenutno nalazi na području Bosne i Hercegovine.

Kadar SNS

Zoran Repedžeč je na mesto direktora JP “Toplifikacija-Požarevac” došao kao kadar SNS, jer je u to vreme bio viđeniji član te stranke, pošto je bio predsednik Mesnog odbora SNS i član Gradskog odbora. Sadašnji gradonačelnik Bane Spasović koji je u vreme Repedžićevog hapšenja obavljao funkciju predsednika gradske Skupštine, a povodom tog hapšenja izjavio je da se u potpunosti slaže sa tim, jer je to dokaz da nema nedodirljivih, bez obzira ko je, šta je i iz koje stranke dolazi i da će svako ko krši zakon snositi adekvatne posledice.

Odšteta

Repedžić je u 2016. godini dobio pravosnažnu presudu protiv grada Požarevca zbog nezakonitog razrešenja sa mesta direktora. Razrešenje je usledilo zbog njegovog pritvaranja, ali se on na to žalio, jer pritvor ne može biti razlog, što su uvažili i Viši i Apelacioni sud. Na osnovu ove presude, Repedžić ima pravo na traženje odštete.

KOMENTARIŠI