Visoke kazne za one sa letnjim gumama od SUTRA!

Visoke kazne za one sa letnjim gumama od SUTRA!

OD SUTRA, kada vozači imaju obavezu da letnje gume zamene zimskim. Iz vulkanizerskih radnji kažu da gužve polako počinju, ali da se za promenu čeka uglavnom prvi sneg. S druge strane, stručnjaci kažu da pored zakonske obaveze, vozači treba da zamene pneumatike zbog lične, ali i bezbednosti drugih u saobraćaju.

Uprkos hladnom vremenu, kolovozi su i dalje bez snega i poledice. To ipak nije razlog da vozači letnje gume ne zamene zimskim.

Građani koje smo anketirali kažu:

“Evo sad trenutno menjamo gume i videćemo kako će biti”

“Dešavalo mi se u nekoj od prethodnih sezona da mi ostanu letnje gume i da čak bude snega i znam kako to izgleda kada kočiš po snegu sa jednim i drugim i stvarno ne vrdam s tim”.

U ovlašćenim servisima kažu da je neophodno da vozači imaju odgovarajuće zimske gume sa propisanom dubinom šare. Nakon toga, stare mat, zamenjuju se pneumaticima dvostruke oštrice.

“Garantuje sigurniju vožnju, bezbedniju vožnju, manji trag kočenja i u svakom slučaju bezbednija vožnja. Trebalo bi već građani koji nisu promenili svoje zimske gume da krenu polako ka svojim vulkanizerima i da ne čekaju prvi sneg”, kaže Miroslav Radojčić iz vulkanizerske radnje “Mihailović”.

One koji u toku zime nastave da voze sa letnjim guma, očekuju kazne. Fizička lica koja prekrše zakon plaćaju kaznu od šest do 20.000 hiljada dinara, a pravna lica od 100.000 do 800.000 dinara. Za izazivanje udesa sa letnjim gumama sledi kazna do 45 dana zatvora. Zato stručnjaci upozoravaju da je promena pneumatika važna kako bi u saobraćaju svi bili zaštićeni.

“Obavezno je postupiti prema pravilima, obavezno je zbog lične sigurnosti, postoje i tvrdnje koja navode tačno koliko možete i uštedeti goriva koristeći zimske pneumatike u ovim mesecima i to su sve stvari koje idu u prilog bezbednijem, kvalitetnijem i udobnijem saobraćaju”, poručuje Predrag Đurđev iz AMSS.

U vulkanizerskim radnjama kažu da prosečna zamena guma iznosi oko 500 dinara, a da bi se stavila potpuno nova neophodno je izdvojiti od četiri do pet i po hiljada dinara.

KOMENTARIŠI