Za ovu godinu bilo je predviđeno održavanje svetske smotre „Vitezova i legendi“ u Smederevskoj tvrđavi, ali je i ova kao i mnoge druge manifestacije, zbog situacije sa pandemijom, morala da bude odložena.

U skladu sa idejom da Tvrđava dugoročno oživi i da joj se udahne novi sjaj kroz promociju celom svetu, kao što je i započeto prošle godine na spektakularan način realizacijom svetskog prvenstva u srednjovekovnim viteškim borbama „Bitke nacija“, tokom dva vikenda u oktobru u Malom gradu Tvrđave biće realizovan projekat „Viteški oktobar u Smederevu“, prenosi Podunavlje.info.

Ideja je da bude održan kontinuitet koji je omela korona u realizaciji velikog festivala, a da Smederevo ostane na svetskoj mapi viteških destinacija i pripremi se za sledeću godinu. Treba napomenuti da je prošle godine idejni projekat u Smederevu pobedio jedan Sankt Petersburg u foto finišu odlučivanja ko dobija organizaciju, a da je u nominaciji Smederevo istaknuto pre Beograda za taj projekat. Napravlјen je spektakl o kome se priča u celom svetu. Grad Smederevo, zajedno sa viteškim udruženjem „Beli orlovi“, kao organizatorima, dobio je nagradu za najbolјe organizovano svetsko prvenstvo do sada.

„Viteški oktobar“ je prilika da se na najbolјi način promovišu viteške veštine i vrline, u ovom teškom vremenu i da, korak po korak, počevši ovim malim formatima, a zatim ponovo velikim, Smederevo dugoročno bude pozicionirano kao svetski lider u viteškom manifestacionom turizmu.

Program „Viteškog oktobra“ u Smederevu

10 – 11. 10. 2020 u Malom gradu smederevske tvrđave​

Subota : od 11 do 17 časova​

Nedelјa: 11 do 17 časova

17 – 18. 10. 2020 u Malom gradu Smederevske tvrđave​

Subota: od 11 do 17 časova​

Nedelјa: od 11 do 17 časova

Prelaskom preko mosta, na ulasku u Mali grad Smederevske tvrđave, uz zvuke srednjovekovne muzike, posetioci bi zakoračili u Srednji vek. Radionice sa kožom i drvetom koje bi pravile razne upotrebne predmete iz tog perioda, zvuk udarca čekića u nakovanj bi privlačio pažnju svakog prolaznika, a objava borbi u ringu postavlјenom u centru bi započela zvukom rogova i najavom boraca.

Izložbe oklopa i oružja iz tog perioda bi bile postavlјene po srednjovekovnim šatorima i štandovima unutar Malog grada tvrđave, a u jednom delu bi se organizovale streličarske mete, kao i one za bacačke sekire i koplјa i te veštine bi uz kratku obuku bile dostupne svakom ko se u njima želi oprobati. Slikarske radionice, škole kaligrafije i heraldike, zanimlјive izložbe iz tih oblasti svojom igrom svetlosti i boja popunile bi prostor i vratile sjaj srednjovekovnih dvorova u Smederevsku tvrđavu.

Za drugi vikend, u planu je da, pod okrilјem mraka, uz svetlost vatre sa baklјi, bude odigrana igra vatre i mača. Igre sa vatrenim rekvizitima, borbe sa zapalјenim mačevima i blјuvanje vatre obeležile bi kraj programa.

KOMENTARIŠI