Vlada odobrila program poslovanja EPS-a i povećanje plata za 6 odsto

Vlada odobrila program poslovanja EPS-a i povećanje plata za 6 odsto

Foto: Urban City // B.P.

lada Srbije odobrila je trogodišnji program poslovanja EPS-a za period 2023-2025. godine i prihvatila predlog da se zarade zaposlenih u Elektroprivredi Srbije povećaju za šest odsto.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa predstavnicima radnika Elektroprivrede Srbije Sindikata EPS Kolubara, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Brnabić je upoznala predstavnike Sindikata EPS Kolubara da je na današnjoj sednici vlade usvojen predlog rešenja o davanju saglasnosti na trogodišnji program poslovanja Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije za period 2023-2025. godine.

Prihvatanjem tog predloga, zarade zaposlenih u Elektroprivredi Srbije biće uvećane za šest odsto.

Predstavnici sindikata EPS Kolubara ocenili su povećanje kao dobru vest, ali i istakli da to nije zadovoljavajuće rešenje za osnovni zahtev jutrašnjeg protestnog skupa radnika Kolubare, održanog na Tamnavi-Istok, a to je veći rast zarada od planiranog.

Premijerka je predložila nastavak razgovora tokom sledeće nedelje, posle konsultacija sa nadležnim ministarstvima.

Brnabić je istakla da su vrata Vlade Srbije uvek otvorena i da je uvek spremna na razgovor sa predstavnicima Sindikata EPS Kolubara, te je zaključak sastanka da će naredne nedelje dijalog Sindikata i Vlade biti nastavljen.

Predsednica vlade podvukla je da je proteklih godinu dana najbolje pokazalo koliko je energetski sektor bitan za svaku državu i da će se njegova važnost, u izazovnim geopolitičkim okolnostima, sa godinama samo uvećavati.

Ona je ponovila rešenost države za nastavak ulaganja u energetiku, unapređenje proizvodnje, uvećanje kapaciteta i naravno poboljšanje uslova rada za sve radnike, ali se sve ovo mora rešavati sistemski i prema planu, a nikako stihijski.

Predstavnici Sindikata EPS Kolubara su zahvalili premijerki Brnabić na izdvojenom vremenu i spremnosti da ih sasluša i čuje probleme sa kojima se suočavaju, te su obe strane izrazile zadovoljstvo što će razgovori u ovom i sličnim formatima biti nastavljeni sledeće nedelje.

KOMENTARIŠI