Foto: Pixabay / ilustracija

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović izjavio je danas da je Vlada Srbije predložila parlamentu da se finansiranje javnih servisa preko takse produži još godinu dana, kao i da se odloži za dve godine raspisivanje javnog konkursa za zasnivanje radnog odnosa državnih službenika na određeno vreme.

Martinović je u Skupštini Srbije rekao da je Vlada Srbije predložila da se produži režim finansiranja RTS-a i RTV kao javnih medijskih servisa do 31. decembra 2023. godine.

Zakonom o javnim medijskim servisima propisano je da se RTS i RTV finansiraju iz budžeta, ali i kroz taksu, kroz komercijalne prihode i druge izvore, rekao je Martinović.

On je naglasio da javni servisi obavljaju delatnosti od javnog interesa i da ne mogu sami da obezbede dovoljno prihoda jer nisu komercijalne televizije, pa Vlada predlaže nastavak finansiranja naplatom takse preko računa za struju za još godinu dana.

Usledile su primedbe poslanika opozicije na rad RTS i kritike da ih nema u programu.

“Ja sam iz ovih današnjih tačaka shvatio da je vama najvažnije da izdovjite još nekoliko miliona evra za javne servise koji će i dalje ćutati o svemu onome sto se u Srbiji desava, koji će i dalje prećutkivati o onome što radi opozicija”, tvrdi Boško Obradović iz pokreta Dveri.

Šef poslaničke grupe SNS-a Milenko Jovanov je na to pozvao poslanike da provere da je pre samo nedelju dana Obradović gostovao u Jutarnjem programu RTS-a.

Milica Đurđević Stamenovski iz stranke Zavetnici kaže da se nosi mišlju da se proijavi za učešće u kvizu “Slagalica” jer je to “jedini način da se pojavi na televiziji”.

I u nastavku sednice, poslanici vlasti i opozicije različito o radu RTS-a.

“Traže od nas pare, a ne kažu koliki su prihodi od reklama, od njihovog poslovanja”, poručuje Miroslav Aleksić iz Narodne stranke.

“Pitajte vaše kadrove koje ste vi dovlei zašto vode takvu politike, ja sam ovde prestavnik Vlade a ne RTS-a”, poručio je Martinović.

Pred poslanicima su i izmene Zakona o državnim službenicima i nekoliko međunarodnih ugovora o saradnji u oblasti pravosuđa.

KOMENTARIŠI