Foto: Urban City // B.P.

Očekujem da ćemo već na narednoj sednici Vlade u četvrtak imati izmene Zakona o eksproprijaciji, rekao je ministar finansija Siniša Mali. Naglasio je da taj zakon nema veze sa kompanijom “Rio Tintom”.

Siniša Mali je rekao da je zakon u skladu s Ustavom, a da su u pitanju su neki rokovi, koji, kako je naveo, prema mišljenju predsednika (Aleksandra) Vučića, a i njihovom, daju kraći vremenski rok za odlučivanje oko prodaje imovine od pet dana.

“Danas ćemo napraviti predlog izmena novog zakona, kako bismo do četvrtka imali na sednici vlade. Krajnji rok za potpisivanje je do 10. u mesecu, a ući će u parlament na usvajanje do kraja godine”, rekao je Mali za TV Prva.

On je naglasio da taj zakon nema veze sa “Rio Tintom”.

“Taj zakon nema baš nikakve veze sa `Rio Tintom`. Svaki dokument koji je donet za `Rio Tinto` je daleko godinu dana od nas. To je za neke bio izgovor, da kažu: ”Da, ovo je otimačina i mi zato protestujemo protiv Rio Tinta””, kazao je ministar finansija.

Mali je istakao da se “nijedna odluka neće donositi bez građana koji žive tamo” i bez završene studije o uticaju na životnu sredinu.

“Shodno onome što je predsednik rekao, promenićemo par odredbi zakona. Kada se završi studija o uticaju na životnu sredinu, ako se pokaže da jalovišta neće biti u koritima reka, da nema uticaja na životnu sredinu, onda će se postaviti pitanje građanima. Ako se pokaže da je moguće, na kraju krajeva, razgovaraćemo sa građanima, neka oni sami odluče šta je za njih najbolje”, dodao je Mali.

Kazao je i da ga iznenađuju protesti koji se dešavaju u Srbiji.

“Kome odgovara ovako jako Srbija, da imamo stopu nezaposlenosti od 10,5 odsto, koliko smo imali prošlog kvartala? U okruženju, nikome. Zato imamo veći pritisak, da se Srbija vrati u prošlost”, ocenio je Mali.

KOMENTARIŠI