Vez na plišu iz kladovskog kraja naći će se, u okviru projekta „Tradicija u službi lokalnog razvoja“, na mapi lokalnih autentičnih proizvoda. Neobičan vez, karakterističan za žensku, vlašku narodnu nošnju, danas rade i čuvaju članice udruženja „Misija kreativa“ iz Kladova. Projekat realizuje Etno mreža uz podršku Ministarstva poljoprivrede i NALED-a.

Čukalom, specifičnom alatkom i vunenim nitima nastaje vez na plišu. U stvari, niže se šara na belom platnu.

„Radi se po šemi koja je nacrtana ovde, ali kada se to okrene, u stvari ovo je lice, lice tog veza. Veze se sa naličja. Koristi se u tradiciji baš ovde u Istočnoj Srbiji na narodnim nošnjama“, objašnjava Svetlana Spatarević Popović iz Udruženje „Misija kreativa“ u Kladovu.

Nadica Bulisković iz Udruženje „Misija kreativa“ u Kladovu, kaže da da vreme leti kad se ovo radi, nervoze nema, zaboravi se sve i da se prosto uživa u radu.

Vez na plišu u kladovskom kraju ima dugu tradiciju u izradi ženske, vlaške narodne nošnje. Udruženje „Misija kreativa“ želi, ne samo da sačuva ovu vrstu narodne radinosti, starog zanata, već i da prikaže njene prave vrednosti i lepotu.

„Malo njih će imati priliku da pogleda nošnju. Zato pokušavamo da tu tehniku prvo naučimo, drugo da od nje napravimo upotrebne predmete, znači nešto što će savremeni čovek da koristi sada kao što su, ne znam, futrole za mobilni, torbice za laptopove, ukrasne torbice za vina“, kaže predsednica Udruženja „Misija kreativa“ u Kladovu Slavica Boraković.

Na mapi lokalnih autentičnih proizvoda naći će se i živopisni vez na plišu, biće označeno Kladovo sa vezom kao svojom robnom markom.

KOMENTARIŠI