VMA ZAPOŠLJAVA MEDICINARE: Otvoren veliki konkurs, uslovi su vrlo jednostavni, evo do...

VMA ZAPOŠLJAVA MEDICINARE: Otvoren veliki konkurs, uslovi su vrlo jednostavni, evo do kada možete da se prijavite!

Zainteresovane medicinske sestre i tehničari za rad u vojnom zdravstvu treba da se prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka regionalnim vojnim centrima, nekadašnjem vojnom odseku.

Foto: Tanjug

Vojno-zdravstvene ustanove primiće 130 vojnika po ugovoru medicinskih sestara i tehničara, a najviše njih biće zaposleno u Vojnomedicinskoj akademiji, kaže zastupnik načelnik te ustanove prof. dr Miroslav Vukosavljević.

Zainteresovane medicinske sestre i tehničari za rad u vojnom zdravstvu treba da se prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka regionalnim vojnim centrima, nekadašnjem vojnom odseku.

Oni se mogu prijaviti do 20. maja za junsku klasu vojnika po ugovoru medicinskih tehničara. U sistemu vojnog zdravstva imamo 130 mesta odvojeno za njih – rekao je pukovnik Vukosavljević Tanjugu.

Kako kaže, prvih nekoliko meseci kandidati bi prolazili vojno stručnu obuku, a zatim usko stručna obuka u centrima kao što je VMA i sanitetskoj službi.

U skladu sa odobrenim sredstvima rodila se ideja o prijemu vojnika po ugovoru medicinskih tehničara. To na mala vrata vraća vojnog medicinskog tehničara, vojnu sestru u VMA. Dovoljno sam star da pamtim vojne sestre, koje su uglavnom bile glavne sestre klinika u VMA – naglašava Vukosavljević.

Oni koji prođu kompletnu vojnu i stručnu obuku imaće priliku da počnu da rade u vojno-zdravstvenim ustanovama kao što je VMA ili vojne bolnice u Nišu i Novom Sadu.

Tan2017-4-8_173728568_1
Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane

Vukosavljević pojašnjava da će ovakvi kadrovi biti spremni da pođednako dobro reaguju umirnodopskim uslovima, vanrednim situacijama, u slučaju rata. Imaće mogućnost napredovanja, a mogu biti upućivani i u mirovne misije gde se može više zaraditi.

Zdravstvena nega je prepoznata kao jedan od najbitnijih momenata, jer džaba ćete propisati dobar lek ako nema ko da neguje pacijenta da se stara o njemu – pojašnjava on.

Govoreći o reformi Vojnomedicinske akademije, on je istakao da će se ubuduće VMA baviti lečenjem, edukacijom i naučno istraživačkim radom, dok će snadbevanje – ekonomski momenat pripasti Sektoru za vojno zdravstvo.

To podseća na zapadne principe gde imate ekonomistu na čelu zdravstvene ustanove koji će voditi računa da obezbedi uslove doktorima da se bave svojim poslom – naglasio je Vukosavljević.

On kaže da reforma ne isključuje lečenje civila u toj zdravstvenoj ustanovi, da je za ovu godinu potpisan ugovor sa RFZO za 40 odsto kapaciteta.

VMA, kako naglašava, ostaje u službi svih građana, prvenstveno vojnih osiguranika, a zatim i civila.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak
Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Zdravstvenim radnicima, zaposlenim u toj ustanovi poručuje da ne treba da strepe za svoja radna mesta i da treba da rade svoj posao najbolje što znaju, kao i da će biti novog zapošljavanja lekara.

Biće prijema lekara i oni su svakodnevni. Upražnjena radna mesta zbog odlaska u penziju ili odlaska u drugu zdravstvenu ustanovu, popunjavaju se novim kadrovima. Već smo primili dva pedijatra, jednog fiziko-hemičara u procesu je prijem više lekara – pojašnjava Vukosavljević.

Više o ovoj vesti pročitajte OVDE

KOMENTARIŠI