Vozači besni, neki tehnički pregledi naplaćuju pripremu dokumentacije

Vozači besni, neki tehnički pregledi naplaćuju pripremu dokumentacije

Foto: Urban City // B.P.

Udruženje za zaštitu potrošača Efektiva objavila je na na svim Tviter nalogu da se pojedini vozači žale da im na tehničkom pegledu pregled vozila naplate 6.000 dinara, ali i da dodatno naplate i 1.000 dinara za pripremu dokumentacije, ali da ih ne obaveste prethodno o tome.

“Drugo, učestalo dobijamo pritužbe na pokušaje radnika na pregledu, koji kod starijih vozila pokušavaju da od vozača izvuku novac (‘da ih časte’), kako bi im prevideli navodno, neki sitniji kvar, zbog kog bi inače morali da vrate vozilo. Treća pritužba se odnosi na neizdavanje fiskalnog računa”, navodi se u objavi.

“Kolega mi pričao da je pre godinu dana kupio kola sa nekog placa koji prodaje uvozne polovnjake. Vlasnik placa mu ‘odradio’ tehnički po povoljnoj ceni. Posle potpisivanja ugovora odveze kolega kola kod majstora da mu sredi neke sitnice – kad ono neprijatno iznenađenje. Majstor pronašao bar tri “skrivena” problema. Kolega ne bude lenj, okrene prodavca i zapreti mu da će dovesti inspekciju u firmu koja mu je radila tehnički. Prodavac mu bez reči vrati 600 evra uz uslov da ne upliće inspekciju”, stoji u prvom komentaru.

“Jedan servis koji pruža uslugu tehničkog i registracije je posle 10 godina od mene dobio šut kartu. Poslednje dve godine stalno ‘nešto nije bilo kako treba’ sa kočnicama. Poslednji put sam došao sa komplet novim diskovima, paknovima, pločicama i ista priča.”

Neki vozači su napisali da pojedini tehnički naplaćuju i više od 7.000 dinara.

“Istina 6.500 tehnički + 1500 dokumentacija. Snašli se da zaobiđu zakonska ograničenja.”

Nedavno su pojedini tehnički pregledi vozačima počeli dodatno da naplaćuju za pripremu i popunjavanje dokumentacije za registraciju vozila, i to nazvali administrativnom taksom kako bi povećali svoje prihode.

KOMENTARIŠI