Vožnja po magli – pravila se moraju strogo poštovati

Vožnja po magli – pravila se moraju strogo poštovati

Foto: B.P.

Ovaj vikend nas očekuju i dalje niske temperature praćene maglom i poledicom u ranim jutranjim časovima. Nadležni savetuju obavezno vezivanje pojasa, manju brzinu i pažljiviju kontrolu saobraćjne signalizacije.

Najbitnija stvar je da održavate rastojanje u smanjenjim uslovima vidljivosti.

Pri svakom zaustavljanju, obavezno upalite sva četiri migavca kao i srednjeg svetla da biste bili uočljivi na putu. Na auto-putu i u zaustavnoj traci, stavite trougao i obucite svetlodobojni prsluk.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja moli pešake da budu što uočljiviji, da nose odeću jarkih boja i da shvate da ih vozači u takvim uslovima teško opažaju.

“Traktoristi moraju da imaju žuto rotaciono svetlo. Molim vozače da strogo poštuju pravilo četiri sekunde u ovakvim uslovima. Dakle, kada vozilo ispred vas, ako ga uopšte vidite, prođe pored neke bandere, treba da prođu bar još četiri sekunde dok vi prođete pored te bandere”, objašnjava Okanović.

Drugi bitan faktor u ovim uslovima vožnje jesu zimske gume. One moraju biti na sva četiri točka jer se često desavaju sudari zato što ih vozači nisu zamenili. U slučaju udasa, bez obzira na krivicu, štetu snosi vozač automobila koji nema zimske gume.

Damir Okanović upozorava da važno imati zimske gume, ne samo kada je na kolovozu sneg led ili poledica, već kada su niske temperature.

“Zimske gume se sa razlogom zovu zimske, ne zovu se snežne. Temperatura tla može da bude znatno niža, nemojte se zavravati, ne izlazite u saobraćaj ako nemate zimske gume dubine šare najmanje četiri milimetra”, kaže Okanović.

Ako idete put planina obavezno kupite odgovarajuće lance za pogonske točkove. Namestanje neodgovarajućih lanaca na gume može biti opasno i skupo jer lanci se otkače i mogu da unište vozilo.

KOMENTARIŠI