XIV Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

XIV Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

Foto: B.P. / maj 2019.

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se obeležava od 20. do 26. januara 2020. godine, u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije. Prepoznajući značaj ove kampanje, Srbija već četrnaesti put aktivno učestvuje u njenom obeležavanju.

Evropskom nedeljom prevencije raka grlića materice prenosimo poruku svim ženama o značaju dostupnih mera prevencije u našoj zemlji, u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od ove preventabilne bolesti.

Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. „RANO OTKRIVANjE MOŽE SPREČITI RAK GRLIĆA MATERICE“ je slogan koji će obeležiti potrebu da još jednom apelujemo na naše sestre, majke, ćerke, prijateljice, da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neki od dostupnih preventivnih pregleda.

Rak grlića materice je prepoznat kao ozbiljan javnozdravstveni izazov u Srbiji. Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u proseku se u Srbiji svake godine registruje više od 1214 novoobolelih žena od karcinoma grlića materice. Prema istom izvoru u Srbiji od karcinoma grlića materice svake godine umire 470 žena.

Na osnovu registrovanih stopa obolevanja i umiranja, kao i na osnovu najnovijih procena Međunarodne agencije za istraživanje raka za 2018. godinu, Srbija se i dalje nalazi u grupi zemalja sa visokom stopom obolevanja i umiranja u Evropi.

Kada je reč o obolevanju od raka grlića materice, Srbija se nalazi na petom mestu u Evropi, posle Litvanije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije. Takođe, naša zemlja se i po umiranju od ove vrste raka kod žena nalazi na petom mestu u Evropi, posle Rumunije, Moldavije, Bugarske i Litvanije.

Najefikasnija mera primarne pravencije je imunizacija protiv humanog papiloma virusa. Ova intervencija je isplativa, pogotovu u zemljama gde su resursi ograničeni, učestalost HPV infekcije visoka a obuhvat preventivnim pregledima nizak. Imunizacija ne isključuje potrebu za obavljanjem preventivnih pregleda, budući da postojeće vakcine ne štite od svih tipova HPV. Važno je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti. Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80% slučajeva raka grlića materice, otkrivajući malignu degeneraciju u preinvazivnoj fazi.

Evropska asocijacija za rak grlića materice je dala preporuke za obeležavanje Nedelje prevencije. Preporučene aktivnosti se odnose na:

distribuciju edukativno-promotivnog materijala na javnim mestima, kao i pružanje saveta i informacija o značaju korišćenja dostupnih preventivnih programa;
organizovanje edukativnih seminara za stanovništvo u lokalnoj zajednici, u školama, na fakultetima, u radnim organizacijama;
organizovanje tribina za roditelje o značaju HPV imunizacije kao mere prevencije;
organizovanje predavanja o prevenciji cervikalnog karcinoma za adolescente u srednjim školama;
održavanje seminara o prevenciji karcinoma grlića materice namenjenih studentima medicine kao i zdravstvenim radnicima;
javne manifestacije, nastupi na medijima, i slično sa porukama o značaju PAP-a pregleda;
diskusije na društvenim mrežama na temu prevencije raka grlića materice.

U nedelji koja je pred nama potrebno je intenzivirati aktivnosti na promociji značaja očuvanja reproduktivnog zdravlja i mogućnosti korišćenja dostupnih mera prevencije raka grlića materice.

KOMENTARIŠI